Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Heligónky sú u Jarabovcov tradícia, Dominik vyrobil prvú v 17 rokoch

Desiatky originálnych heligóniek má na svojom konte iba 27-ročný výrobca Dominik Jaraba (na snímke) z Hriňovej. Prvú pri tom vyrobil keď mal len sedemnásť. Hriňová, 6. septembra 2021. Foto: TASR - Jozef Poliak

Takmer všetky prvky na harmonike si dnes Dominik Jaraba vyrába sám. Iba jednu súčasť, tzv. hlasy, si necháva posielať z Česka.

Hriňová 6. septembra (TASR) - Desiatky originálnych heligónok má na svojom konte iba 27-ročný výrobca Dominik Jaraba z Hriňovej. Prvú pri tom vyrobil keď mal len 17 rokov.

"Harmoniky sú taká naša rodinná tradícia. Hral na nich môj dedo, starý otec aj otec a od ôsmich rokov hrávam na nich aj ja. Myšlienka vyrábať gombíkové harmoniky mi napadla už na strednej škole," hovorí mladý Hriňovčan.

Otec bol stolár, a tak synovi pomohol so základnými pomôckami na výrobu. "Celý rok som potom strávil pri výrobe prvej harmoniky," spomína.

Tej však padli "za obeť" dve staré heligónky, na ktorých po rozobratí prichádzal na výrobné postupy a osvojoval si aj potrebné materiály. Takmer všetky prvky na harmonike si dnes vyrába sám. Iba jednu súčasť, tzv. hlasy, si necháva posielať z Česka.

Desiatky originálnych heligóniek má na svojom konte iba 27-ročný výrobca Dominik Jaraba z Hriňovej. Prvú pri tom vyrobil keď mal len sedemnásť. Hriňová, 6. septembra 2021.
Foto: TASR - Jozef Poliak


Prvá, štvorhlasná harmonika, sa natoľko vydarila, že všetci kamaráti chceli mať takú istú. "Bola skutočne dobrá, dodnes na nej hrávam," hovorí.

Svoju znalosť hry na tento hudobný nástroj využíva aj v miestnej umeleckej škole, kde ju odovzdáva najmenším. Keďže je takto zamestnaný, harmoniky vyrába popri svojej práci ako hobby. "Výroba jednej trvá tak mesiac a pol - dva. Za rok ich vyrobím doslova len niekoľko," pripomína.