Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Herca Toma Sellecka preslávila rola detektíva v seriáli Magnum

Tom Selleck, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Charizmatický herec má k Slovensku veľmi blízko. Jeho otec, Robert Sellesk, pochádzal z východného Slovenska.

Detroit 29. januára (Teraz.sk) - Pre svoj gentlemanský vzhľad a atletickú postavu býva americký herec Tom Selleck často obsadzovaný do rolí detektívov, tvrdých chlapíkov a sympatických darebákov. Popularitu mu priniesla rola detektíva v seriáli Glena A. Larsona - Magnum, ktorý sa vysielal v rokoch 1980-1988. Kritika označila seriál za jeden z najvydarenejších z obdobia 80. rokov, ktorý vynikajúco kombinoval humor, akciu a napätie. Herec, scenárista a producent sa v stredu 29. januára dožíva 75 rokov.

Tom Selleck sa narodil 29. januára 1945 v Detroite. Od svojich štyroch rokov vyrastal v kalifornskom San Fernando Valley, kde jeho otec pracoval ako investičný poradca. V mladosti hral Tom Selleck aktívne basketbal a pripravoval sa na športovú kariéru. Počas štúdia si privyrábal drobnými rolami v reklamách. Onedlho sa rozhodol navštevovať herecké kurzy spoločnosti 20th Century Fox. Od 70. rokov 20. storočia sa uviedol malými a epizódnymi postavami v amerických televíznych seriáloch.

Už počas nakrúcania seriálu Magnum v réžii Glena Larsona získal ďalšie hlavné role v dvoch filmoch: ako sukničkársky pilot O'Malley v dobrodružnej komédii Briana Huttona - High Road to China (Cesta do Číny, 1983) a džentlmenský zlodej nacistických šperkov v Youngovej dobrodružnej špionážnej snímke Lassiter (Príliš nebezpečné diamanty, 1984).

Medzinárodnú hviezdu z neho urobila rola Petera Mitchella, jedného z troch slobodných mužov, ktorí sa zhodou okolností musia dlhšiu dobu sami starať o malé dievčatko v romantických komédiách Three Men and a Baby (Traja muži a nemluvňa, 1987) v réžii Leonarda Nimoya a 3 Men and a Little Lady (Traja muži a malá dáma, 1990), pod ktorej réžiu sa podpísal Emile Ardolino. (Išlo i americký remake francúzskej komédie Traja muži a nemluvňa z roku 1985).

O tom, že vie byť aj predstaviteľom výrazných dramatických rolí potvrdil v snímke An Innocent Man (Nevinný muž, 1989) v réžii Petra Yatesa a to vo filme z väzenského prostredia o človeku, ktorý je nespravodlivo obvinený a odsúdený. Vynikajúco podľa kritiky odohral Selleck aj postavu a generála Dwighta Eisenhowera v dobrodružnom filme Ike: Countdown to D-Day (Generál Eisenhower: Veliteľ invázie, 2004), pod ktorého réžiu sa podpísal Robert Harmon. Sympatie mladých divákov si Selleck získal aj v epizóde amerického seriálu Friends (Priatelia, ktorý sa vysielal v rokoch 1944-2004).

Držiteľ ceny Emmy a Zlatého glóbusu Tom Selleck sa na filmové plátno vrátil ako policajný šéf Jesse Stone v ďalšom vzrušujúcom pokračovaní série, natočenej podľa tajomných detektívnych príbehov autora Roberta B. Parkera Jesse Stone: Death in Paradise (Smrť v raji, 2006).

Herec účinkoval aj v poslednom pokračovaní seriálu v réžii Roberta Harmona s názvom Jesse Stone: Lost in Paradise (Jesse Stone: Stratený v raji, 2015). Napínavý príbeh nakrútil rovnaký realizačný tím s rovnakou hereckou zostavou, v ponurých exteriéroch s príjemnou hudbou, zádumčivou atmosférou a s prekvapivým záverom. Kritika označila tento diel za najstrhujúcejší zo všetkých častí.

Charizmatický herec má k Slovensku veľmi blízko. Jeho otec, Robert Sellesk, pochádzal z východného Slovenska. Rovnako ako ďalšie hollywoodske hviezdy - Audrey Hepburn, Tony Curtis, Paul Newman alebo Jon Voight a jeho dcéra Angelina Jolie. Títo a mnohí ďalší, ktorí sa stali idolmi niekoľkých generácií, však majú niečo spoločné. V ich žilách koluje slovenská krv.