Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Herečka a spisovateľka Zuzana Cigánová jubiluje

Karol Machata v úlohe Fiodora Vasiljevica Protasova a Zuzana Cigánová v úlohe Sáše v hre Živá mŕtvola. Foto: TASR - M.Borodáčová

Na prvej slovenskej divadelnej scéne Cigánová účinkovala vo vyše stovke inscenácií, napríklad v Solovičovom Meridiáne, v kultovom muzikáli Na skle maľované i v Jílekovej inscenácii O Šípkovej Ruženke.

Bratislava 23. júna (TASR) - Účinkovala vo vyše dvesto televíznych filmoch a inscenáciách. Počas svojej kariéry stvárnila Zuzana Cigánová psychologické, ale aj komediálne roly. Zahrala si tiež v nezabudnuteľnom muzikáli Na skle maľované, ktorý režíroval Karol L. Zachar. V súčasnosti však ľudia vnímajú v minulosti veľmi obsadzovanú herečku skôr ako úspešnú spisovateľku a viacnásobnú finalistku súťaže Anasoft litera.

Slovenská herečka a spisovateľka Zuzana Cigánová sa dožíva vo štvrtok 23. júna 75 rokov.

Narodila sa 23. júna 1947 v Bratislave v umelecky založenej rodine. Jej matka bola maliarka, o dva roky starší brat Peter sa presadil ako bábkarský výtvarník.

Po absolvovaní gymnázia študovala Zuzana Cigánová na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, ktoré ukončila v roku 1970. Jej profesormi boli Karol L. Zachar a Mikuláš Huba. Hneď po skončení vysokej školy nastúpila 1. septembra 1970 do Činohry SND, ale už počas vysokoškolských štúdií dostala angažmán od bratislavskej Novej scény a venovala sa aj filmu.

Herectvo ju ale spočiatku nezaujímalo, skôr to bolo kreslenie. Zlom nastal potom, keď sa už ako trinásťročná postavila pred kameru. V roku 1960 ju režisér Andrej Lettrich obsadil do titulnej postavy Katky v stredometrážnom filme Malá manekýnka. O šesť rokov neskôr stvárnila postavu Teriny v mnohými cenami ovenčenej poeticko-romantickej dráme Otakara Vávru Romance pro křídlovku (1966). Vo filmovej adaptácii básnickej poviedky Františka Hrubína si vtedy osemnásťročná Zuzana Cigánová zahrala s ostrieľanými hercami Jaromírom Hanzlíkom, Štefanom Kvietikom a Júliusom Vašekom.

Zuzana Cigánová v úlohe Jeleny, Mikuláš Huba v úlohe Nikolaja Repnina a Zdena Grúberová v úlohe Anastázie v hre Akt uznania.
Foto: TASR Magda Borodáčová


Na prvej slovenskej divadelnej scéne účinkovala vo vyše stovke inscenácií ako napríklad v Solovičovom Meridiáne, v kultovom muzikáli Na skle maľované, v Jílekovej inscenácii O Šípkovej Ruženke, v Goldoniho Hre o letnom byte, vo Feldekovej Skúške a v inscenácii amerického autora Tennesseeho Williamsa Zostupujúci Orfeus excelovala ako ošetrovateľka Porterová.

Desiatky postáv stvárnila Zuzana Cigánová aj na filmovom plátne. Diváci si môžu herečku pamätať napríklad zo snímok Slávnosť v botanickej záhrade (1969), Prípad krásnej nerestnice (1973), Sázka na třináctku (1978), Tím pádem (1979), Putování Jana Amose (1983) alebo Portrét Doriana Graya (1988).

Hlasovým prejavom zaujala v legendárnom rozhlasovom seriáli Čo nového, Bielikovci zo 70. rokov minulého storočia a na jej hlas určite nezabudnú ani fanúšikovia kultového maďarského animovaného seriálu Miazgovci, v ktorom nadabovala postavu Kristíny.

Hra Jána Soloviča Žobrácke dobrodružstvo. Na archívnej snímke Anton Mrvečka (uprostred), Elena Zvaríková - Pappová (vpravo) a Zuzana Cigánová.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Zuzana Cigánová však rezonuje v poslednom období v povedomí verejnosti najmä ako spisovateľka, čitateľmi i kritikou kladne prijímaných diel. Debutovala cestopisom Kúsok cesty okolo sveta (1991), po ktorom nasledovali prózy Dopadne to dosť dobre, pes bude rád (1995) a K+K alebo naša etuda (2004). Kniha Šampanské, káva, pivo (2007) jej priniesla prvú účasť vo finále literárnej ceny Anasoft litera v roku 2008. Medzi desať najlepších kníh tejto prestížnej ceny sa dostala aj jej novela Špaky v tŕní (2012) a kniha Aksál (2016). V roku 2021 jej vyšli knihy Dosť dobrý dom a Jedným vrzom.

Adaptácia jej knihy Dopadne to dosť dobre, pes bude rád sa dostala aj na scénu SND. Premiéru mala v decembri 2014 v réžii Ľubomíra Pauloviča pod názvom Pes bude rád.

"Ja píšem len vtedy, keď sa mi chce a len to, čo sa mi chce. Nemám v tomto smere žiadne vzdelanie, píšem to jednoducho tak, ako sa mi to žiada," hovorí etablovaná spisovateľka Zuzana Cigánová.





Zdroj: www.vtedy.sk/herecka-zuzka-ciganova, www.litcentrum.sk, www.anasoftlitera.sk, https://etheatre.sk, https://snd.sk