Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Herečka Tereza Brodská napísala knihu o svojej matke Jane Brejchovej

Na archívnej snímke Jana Brejchová pripevňuje tabuľku so svojím menom na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach 27. júna 2000. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Brejchová sa so svojou dcérou nestretávala pred kamerou príliš často. Spolu si však zahrali napríklad na konci 80. rokov v dráme "Citlivá místa".

Praha 9. júna (TASR) - Česká herečka Tereza Brodská napísala knihu o svojej matke - a kolegyni z brandže - Jane Brejchovej. Publikácia s názvom "Moje máma Jana Brejchová" pripomína jej začiatky pred kamerou, medzinárodný úspech a nazerá tiež do jej života mimo filmového sveta, uviedla v stredu stanica ČT24.

Brodská vychádzala zo spoločných rozhovorov nad fotografiami zhotovenými pri filmovaní aj v súkromí. Do knižky sa zmestilo viac ako 400 fotografií z rodinného archívu. K obľúbeným záberom Brodskej patrí podľa jej slov napríklad ten, ktorý zhotovil francúzsky herec Pierre Brice počas spoločného nakrúcania v Rakúsku.

"Mamička si už pred pätnástimi, možno dvadsiatimi rokmi priala fotografickú knižku. Ja v tej knihe skoro nehovorím, len jej tu a tam pokladám nejakú otázku alebo niečo komentujem, ale hovorené slovo je mamičkino," popisuje vznik publikácie Brodská.

Brejchová v texte popisuje dospievanie medzi filmármi, spoluprácu s režisérmi Jiřím Krejčíkom aj Evaldom Schormom a prezrádza napríklad dôvod, prečo pôvodne nechcela hrať v dodnes často reprízovanom a obľúbenom muzikáli "Noc na Karlštejne".

Brejchová sa so svojou dcérou nestretávala pred kamerou príliš často. Spolu si však zahrali napríklad na konci 80. rokov v dráme "Citlivá místa". Režisér Vladimír Drha ich dokonca obsadil do úlohy matky a dcéry.

Brejchová počas svojej kariéry vytvorila desiatky filmových postáv; poslednou zostáva matka zo snímky "Kráska v nesnázích". Film mal premiéru v roku 2006, Brejchová potom svoju filmovú aj divadelnú kariéru v dôsledku choroby ukončila. O nakrúcaní tejto snímky je aj posledná kapitola knihy od Brodskej.

Brejchová (82) bola v rokoch 1958-1962 manželkou česko-amerického režiséra Miloša Formana, v rokoch 1966-1983 bola vydatá za českého herca Vlastimila Brodského, s ktorým má dcéru Terezu Brodskú (54). Jej sestrou je herečka Hana Brejchová.