Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Herný svet 2023: Hlavné novinky tohto roka

Ilustračné foto Foto: 123rf.com

Herní giganti nespia. Zistite, čo pre vás nachystali v roku 2023 a ako spolupracujú s výrobcami notebookov.

Bratislava 2. februára (OTS) - Popredné herné spoločnosti prinášajú nové generácie operačných procesorov a grafických kariet. Herné notebooky zase sľubujú hardvérové novinky.

Herné notebooky a vylepšená grafika
Aby bol notebook dobrým herným strojom, potrebuje kvalitnú grafiku. Aj preto v roku 2023 prišla spoločnosť NVIDIA so svojou najvýkonnejšou grafikou pre notebooky GeForce RTX 4090. Tieto nové karty znamenajú 3-krát vyššiu efektivitu a výrobcovia notebookov ich prijali s nadšením. NVIDIA tak dobehla firmu AMD, ktorá koncom roka 2022 predstavila grafické karty s architektúrou RDNA 3 so skvelým výkonom a nízkou spotrebou. Pre vás, ako herných nadšencov, obe tieto informácie znamenajú jedno – dokonalá grafika, ktorá vás ešte viac vtiahne do deja.

Herné notebooky a vylepšené procesory
Začiatkom roka 2023 spoločnosť AMD vypustila ďalšiu novinku. Na najväčšom technologickom veľtrhu CES predstavila hneď tri nové herné procesory. Ten najvýkonnejší model má 16-jadrový procesor a oproti predchádzajúcej generácii sľubuje o 14 % lepší výkon. Herné notebooky však poteší najmä mobilný procesor radu 7045 HX, ktorý má 18 % vylepšenie jednovláknového výkonu oproti sérii 6 900HX. Toto neustále naháňanie sa za výkonnejšími procesormi v hernom svete má jasné dôvody. Jedným z nich je plynulá hra bez zbytočného sekania.

Herné notebooky roka 2023
Okrem grafických kariet a procesorov na vylepšeniach pracujú aj poprední výrobcovia notebookov. Asus na CES 2023 predstavil upravené herné notebooky Republic of Gamers (ROG) vo všetkých svojich radoch. Menia sa predovšetkým vnútorné komponenty a displeje. Asus upresňuje ponuku a pod označením ROG Nebula nájdete herné notebooky so širším farebným priestorom a vyšším jasom. Nebula HDR má zase navyše miniLED podsvietenie a maximálny jas. Obľúbené herné notebooky radu ROG Zephyrus prichádzajú na trh s vynovenými displejmi. Svoje diela vylepšujú tiež ďalší výrobcovia. Aj takí, u ktorých by to herní odborníci rozhodne nečakali.
Herné notebooky a Apple

Reč je o spoločnosti Apple. Svet gamerov totiž nevníma MacBooky ako prístroje stvorené na hranie PC hier. To by sa však mohlo zmeniť aj vďaka super výkonným čipom M2, ktorými cupertinský gigant vybavil svoje posledné notebooky. MacBook má vďaka čipu M2 o 25 % vyšší grafický výkon ako jeho predchodca, čo znamená pre hráčov plynulejší obraz a viac detailov v hre.

Hra sa stáva súvislejšou aj vďaka novej Apple technológii MetalFX Upscaling, pomocou ktorej nie je procesor pri hraní hier taký zaťažený. A zdá sa, že na túto inováciu reagujú samotní výrobcovia hier, ktorí stále častejšie vydávajú hry aj pre Apple.