Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

História československej ankety Zlatý slávik, rok 1987

Iveta Bartošová, archívne foto. Foto: TASR – Pavol Funtál

Kategóriu speváčky vyhrala Petra Janů, druhá bola Iveta Bartošová a tretia Bára Basiková.

Bratislava 6. júla (TASR) – Rok 1987 priniesol vo svetovej aj domácej hudbe viaceré udalosti a mená, narodili sa speváčky Kesha, Joss Stone, Kate Nash, u nás Ben Cristovao, Adam Ďurica, Lukáš Adamec či Laco Rychtárik. Zomreli Andy Warhol, Fred Astaire, Dalida a Peter Tosh.

V roku 1987 vznikli skupiny Nirvana, Green Day, u nás Davová psychóza a Makar Čudra. Vyšiel slávny album The Joshua Tree skupiny U2, u nás albumy Skúsime to cez vesmír skupiny Tublatanka, Lov na city Vaša Patejdla aj Ateliér duše Mariky Gombitovej. Skladba Never Gonna Give You Up speváka Ricka Astleyho sa stala singlom roka.

V 26. ročníku ankety hlasovalo 115.145 čitateľov Mladého světa. Redakcia zorganizovala štyri koncerty víťazov ankety, v Prahe, Ostrave, Brne a Bratislave. Československá televízia pri tom nebola.

U spevákov bolo poradie prvej štvorice rovnaké ako rok predtým, vyhral Dalibor Janda (33.548 hlasov), druhý bol Peter Nagy (11.931), tretí Karel Gott (9955), štvrtý Miro Žbirka, piaty Pavel Horňák, šiesty Petr Kotvald, siedmy Jaromír Nohavica, ôsmy Michal David, deviaty Michal Penk a desiaty Stanislav Procházka.

Kategóriu speváčky vyhrala Petra Janů (26.748 hlasov), druhá bola Iveta Bartošová (26.508), tretia Bára Basiková (6479), štvrtá Heidi Janků, piata Darina Rolincová, šiesta Hana Zagorová, siedma Marika Gombitová, ôsma Beáta Dubasová, deviata Lucie Bílá a desiata Helena Vondráčková.

Kategóriu skupiny vyhral Elán (27.118 hlasov), na druhom mieste bolo Turbo (9528), tretí bol Citron (9111), štvrtý Orchester Ladislava Štaidla, piaty Olympic, šieste Kroky Františka Janečka, na siedmom mieste boli Stromboli, na ôsmom Prototyp, na deviatom Orchester Karla Vágnera, na desiatom Balet.

U speváčok si Petra Janů a Iveta Bartošová vymenili prvé dve miesta, tretia bola Bára Basiková, v prvej desiatke boli tri Slovenky, prvýkrát aj Beáta Dubasová. U spevákov tretíkrát po sebe na treťom mieste skončil Karel Gott, v prvej desiatke bolo iba jedno nové meno Michal Penk, v skupinách sa do prvej desiatky prvýkrát dostali Stromboli a Balet.

„Myslím si, že som od začiatku, ako som prišiel do Prahy, vedel presne, čo chcem. To bola určite výhoda. Chcel som si zostaviť sprievodnú skupinu, pripraviť sa na profesionálne skúšky v agentúre, skúsiť šťastie v gramofónovom vydavateľstve. To všetko sa dá v Prahe, ale nie v Hraniciach na Morave. Každú voľnú chvíľu som venoval skladaniu, sedel som hodiny a hodiny na ubytovni a brnkal na gitare, hľadal melódie a počúval platne, ktoré nám občas priviezli kamarátky letušky. Skúšal som nájsť schopného textára, ktorý by mi pomohol. Najviac zo všetkého som sa naučil byť trpezlivým. Obrat prišiel v roku 1983, keď sa začala hrať moja pesnička Jahodový koktejl,“ hovorí o svojich začiatkoch Dalibor Janda v knihe Roberta Rohála Slavíci a slavice (2008) z vydavateľstva Daranus.