Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

História československej ankety Zlatý slávik, rok 1988

Petra Janů, foto z archívu. Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková

Petra Janů a Dalibor Janda obhájili zlatú pozíciu, Karel Gott skončil až na štvrtom mieste.

Bratislava 9. júla (TASR) – Rok 1988 priniesol vo svetovej aj domácej hudbe viaceré udalosti a mená, narodili sa speváčky Rihanna, Adele, Conchita Wurst, ktorá vyhrala Eurosong v roku 2014, Tyler Joseph a Josh Dun zo skupiny Twenty One Pilots, u nás Markéta Irglová, Mária Čírová, Martina Šindlerová aj Miro Šmajda.

V roku 1988 vznikli skupiny Londonbeat, Mr. Big, Shakespears Sister, u nás skupina Čechomor. Debutový album vydala skupina Team, Tublatanka tretí album Žeravé znamenie osudu, Vidiek vydal debutový album Nechajte si ju, Elán šiesty album Nebezpečný náklad, skupina Olympic album Když ti svítí zelená.

V 27. ročníku ankety hlasovalo 86.405 čitateľov. U spevákov vyhral tretíkrát po sebe Dalibor Janda (13.685 hlasov), druhý bol Michal David (10.476), tretí Petr Kotvald (7322), štvrtý Karel Gott, piaty Peter Nagy, šiesty Michal Penk, siedmy Michael Kocáb, ôsmy Pavel Vítek, deviaty Vašo Patejdl a desiaty Ladislav Křížek.

Kategóriu speváčky vyhrala Petra Janů (28.367 hlasov), druhá bola Iveta Bartošová (11.877), tretia Heidi Janků (5137), štvrtá Bára Basiková, piata Tanja Kauerová, šiesta Lucie Bílá, siedma Marcela Holanová, ôsma Beáta Dubasová, deviata Hana Zagorová a desiata Marika Gombitová.

Kategóriu skupiny vyhral prvýkrát Citron (9017 hlasov), na druhom mieste bolo Turbo (8184), tretí Elán (8153), štvrtý Katapult, piaty Výběr (Pražský výběr), šiesty Trik, siedmy Olympic, ôsmy Orchester Ladislava Štaidla, deviaty Prototyp a na desiatom mieste bolo Allegro.

Petra Janů a Dalibor Janda obhájili zlatú pozíciu, Karel Gott skončil až na štvrtom mieste, v prvej desiatke prvýkrát boli Michael Kocáb, Pavel Vítek a Ladislav Křížek. Z dvojice Petr Kotvald, Stanislav Hložek po rozchode bol úspešnejší Kotvald, Hložek skončil až na 16. mieste. Novými menami v kategórii speváčky boli Tanja Kauerová a Marcela Holanová. Prvú desiatku v skupinách uzatváralo Allegro, čo bola nová skupina Michala Davida.

Koncerty zlatých slávikov sa uskutočnili v Prahe, Ostrave a Brne. V hlasovaní viac ako 300 diskotekárov sa kráľom diskoték stal Michal Kocáb s pesničkou S cizí ženou v cizím pokoji.

„Jedna z definícií génia znie, že talent je na treťom mieste, mimoriadna pracovitosť na druhom a na prvom schopnosť rozlíšiť, kam svoju energiu investovať, a nemilosrdne odmietať veci, ktoré sú pod úroveň, na ktorú sa už dostal. Občas sa zapredám problémom, v mojom prípade je to neschopnosť odmietnuť pomoc kamarátovi, kým nezistím, že mi to zaberie celý rok. Pražský výběr štyri roky nechcene stál a ja som sa z núdze vrhol do iných hudobných oblastí,“ hovorí Michael Kocáb v knihe Klec na slavíky (2003) z vydavateľstva Epocha.