Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pred 85 rokmi začali v New Jersey s distribúciou piva v plechovkách

Na archívnej snímke sú plechovky piva značky Budweiser v americkom Bradentone. Foto: TASR/AP

Pivo v plechovkách s obľubou nakupujú zákazníci dodnes. Ročne sa predá vo svete viac ako 250 miliárd plechoviek zlatistého moku.

Richmond 23. januára (TASR) – Prvé pivo v plechovkách sa objavilo na trhu pred 85 rokmi, 24. januára 1935. So stáčaním piva do plechoviek začal malý pivovar z New Jersey nemeckého imigranta Gottfrieda Kruegera. Odštartoval tak doslova revolúciu, ktorá ho katapultovala do pozície, kedy začal ohrozovať americké pivovarnícke kolosy.

Pivovarnícku spoločnosť Gottfried Krueger Brewing Company založili v Newarku (New Jersey), Gottfried Krueger a John Laible (strýko Gottfrieda) už v roku 1858.

V roku 1931, v období očakávaného zrušenia prohibície (1920-1933), začala firma American Can experimentovať s balením piva do plechoviek. Po dvoch rokoch experimentov vyriešila problém s praskaním plechoviek pozdĺž zvarov a vyriešil sa aj problém reakcie piva s kovom – plech začali pokrývať izolačnou vrstvou.

Prišiel čas predať myšlienku pivovarom. Táto úloha sa neplnila ľahko – ukázalo sa, že veľké pivovary mali obavy zo straty reputácie, ak by zavedenie novinky nebolo úspešné. Malý rodinný pivovar, ktorý vlastnil Gottfried Krueger sa však dal presvedčiť. Firma American Can tu pokusne zadarmo nainštalovala plničku piva. V roku 1933 bolo naplnených prvých 2000 plechoviek, ktoré otestovali Kruegerovi zákazníci. Deväťdesiatjeden percent zákazníkov plechovky odobrilo. Až 24. januára 1935 však boli prvé plechovky piva značky Krueger's Finest Beer uvedené do predaja v Richmonde. Stali sa hitom a do konca roka produkovalo plechovkové pivo 37 pivovarov.

S plnením piva do plechoviek ani Európa dlho neotáľala. Ešte v tom istom roku 1935 v decembri sa stal priekopníkom v tomto smere waleský pivovar Felinfoel Brewery. Plechovka mala valcovitý tvar s kónickým zakončením. Onedlho zaviedli plnenie plechoviek aj ďalšie ostrovné pivovary. O rok neskôr začali používať plechovky aj niektoré nemecké a francúzske prevádzky. V Nemecku bolo pivo v plechovke s názvom Export beer vyrobené pivovarom Schultz v roku 1937. V Holandsku sa spustila výroba kónicky zakončených pivných plechoviek v roku 1938.

Plechovky sa otvárali otváračom, ktorý dostal názov "church key". Až v roku 1963 sa dali viečka plechoviek otvoriť iba tlakom prsta (ostré viečka však znamenali nebezpečenstvo poranenia).

Vylepšením v roku 1975 bola súčasná podoba plechoviek, z ktorých sa viečko neuvoľňuje. Vyvíjal sa tiež dizajn plechoviek, menila sa veľkosť, forma i tvar. V období, keď boli pivom zásobované koloniálne vojská, sa popularite tešili na plechovkách najmä obrázky domoviny alebo mladých žien.

Požiadavka na dizajn sa prejavila aj v rôznych tvarových modifikáciách. Valcovitý tvar sa javil mimoriadne priaznivý z hľadiska logistiky. Oproti sklu mal kov lepšiu odolnosť voči prenikaniu svetla či nižšiu hmotnosť.

Pivo sa v súčasnosti do plechoviek stáča v mnohých štátoch sveta a v niektorých krajinách existujú zberateľské organizácie zamerané len na zbieranie pivných plechoviek. Medzi zberateľmi sú populárne série s obrázkami historických miest, dopravných prostriedkov či zvierat. Medzi vzácne patria plechovky z obdobia druhej svetovej vojny.

Pivo v plechovkách s obľubou nakupujú zákazníci dodnes. Ročne sa predá vo svete viac ako 250 miliárd plechoviek zlatistého moku.

Zdroj: www.beercannews.com, www.napojovaplechovka.info