Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Hit skupiny The Beatles Penny Lane má 55 rokov

Screenshot z videoklipu k piesni od The Beatles Penny Lane. Foto: Youtube

V texte piesne sa spomína Penny Lane, ulica v Liverpoole, jej pamiatky a postavy, ako si ich pamätal z mladosti Paul McCartney.

Bratislava 17. februára (TASR) – Penny Lane, 14. singel skupiny The Beatles, má 55 rokov. Na etikete vydavateľstva EMI Parlophone vyšiel 17. februára 1967 a bol prvým v tom roku. Singel mal dve A strany, druhou bola pieseň Strawberry Fields Forever, pod obe skladby sa autorsky podpísali John Lennon a Paul McCartney.

Na Britských ostrovoch vyšli tieto dve piesne iba na singli, v Spojených štátoch vyšli 27. novembra 1967 aj na LP platni Magical Mystery Tour na etikete spoločnosti Capitol. Na prvej strane albumu boli piesne z rovnomenného filmu, na druhej strane single z roku 1967, medzi nimi aj obe tieto skladby. Album sa dostal v USA na prvé miesto rebríčka LP platní.

V texte piesne sa spomína Penny Lane, ulica v Liverpoole, jej pamiatky a postavy, ako si ich pamätal z mladosti Paul McCartney. The Beatles začali nahrávať túto skladbu v decembri 1966 s tým, že bude zaradená na album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Na nátlak vydavateľskej spoločnosti vyšla nakoniec na singli a na album sa už potom nedostala. V Spojených štátoch sa dostala na prvé miesto hitparády, na Britských ostrovoch bola druhá.