Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Anglická hitparáda: Kto ovládol rádiá v 2. polovici minulého storočia?

Na snímke skupina The Specials v klipe pesničy Ghost Town. Foto: Youtube/The Specials

Skupina The Specials s piesňou Ghost Town viedla hitparádu 21. júla 1981.

Bratislava 22. júla (TASR) – Anglickú singlovú hitparádu viedol od začiatku júla 1961 Del Shannon so skladbou Runaway. Tento spevák, gitarista a skladateľ, rodák z amerického Michiganu, patril k popredným interpretom amerického rock'n'rollu. Ako viacerí americkí speváci, aj on si odslúžil časť vojenskej služby v Nemecku. Úspešná pre neho bola hlavne prvá polovica 60. rokov, v anglickej hitparáde mal jedenásť skladieb, v domácej americkej sedem.

O desať rokov neskôr bola prvá škótska skupina Middle Of The Road so skladbou Chirpy Chirpy Cheep Cheep. Na čele bola päť týždňov. Táto škótska formácia bola populárna v úvode 70. rokov. Osobnosťami skupiny boli speváčka Sally Carr a gitarista Ian McCredie. Svoju muzikantskú dráhu začínali v Taliansku, až potom sa vrátili na ostrovy. V anglickej TOP 40 hitparáde mali päť skladieb, úspešná bola hneď prvá z nich Chirpy Chirpy Cheep Cheep, ktorá v júli 1971 viedla rebríček. Ďalšími hitmi boli Tweedle Dee, Tweedle Dum, Soley, Soley, Sacramento a Samson and Delilah.

Skupina The Specials s piesňou Ghost Town viedla hitparádu 21. júla 1981. Na čele bola tri týždne. Táto ska revivalová formácia vznikla v anglickom Coventry v roku 1977. V októbri 1979 vydali debutový album s názvom Specials. V anglickej TOP 40 mali deväť piesní, dve z nich, okrem Ghost Town aj Too Much Too Young sa dostali na prvé miesto. Vydali sedem štúdiových albumov.



O desať rokov neskôr bol prvý Bryan Adams so skladbou (Everything I Do) I Do It For You. Na čele bola rekordných šestnásť týždňov. Adams začínal v roku 1976 ako spevák v skupine Sweeney Todd. Od roku 1980 je na sólovej dráhe, začal ju albumom Bryan Adams, ktorý vyšiel vo februári 1980. V roku 1983 mal v rebríčku prvý hit Straight From The Heart. V americkej TOP 40 hitparáde mal doposiaľ dvadsaťpäť piesní, štyri z nich sa dostali na prvé miesto. Jednou z nich bola (Everything I Do) I Do It For You z roku 1991, ktorá bola titulnou skladbou vo filme Robin Hood. Bola zaradená aj na úspešný album Waking Up the Neighbours, vydaný v septembri 1991.