Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Hľadáte niečo, čo vám zlepší náladu?

Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock.com

Tak skúste navštíviť prírodu.

Bratislava 20. júla (OTS) - Prelistovali ste si niekoľko stránok a obchodov s prírodnými výživovými doplnkami, ktoré by vám na rýchlo dodali energiu a konečne zdvihli náladu? Zabudnite na nezmyselné blúdenie internetom a vymeňte online svet za prírodu.

Byť v prírode vám môže pomôcť predchádzať mnohým chorobám spojeným so sedavým životným štýlom, ktorý sa aj vplyvom pandémie stal jediným spôsobom, ako v bezpečí prečkať krízu. Čomu za to vďačíme?
Keď sme v lese alebo nádhernej prírode, náš srdcový rytmus a hladiny kortizolu, hormónu, ktorý sa považuje za indikátor stresu, klesajú, vďaka čomu sa cítime oveľa príjemnejšie ako zvyčajne. Vďačíme tomu aj záporným iónom, ktorých koncentrácia je v tomto prostredí veľmi vysoká.

Preventívne „liečivé“ účinky prírodnej terapie ale spočívajú aj v iných výhodách, s ktorými sa môžete zoznámiť a potom sa o tom priamo v praxi a prírode aj presvedčiť.

Zmierni vašu psychickú únavu
Určite poznáte ten pocit, keď sa vám zdá, že mozog je akoby hluchý a vy sa nemôžete na nič sústrediť. Tento stav sa nazýva duševná únava. Relaxácia by vám ale mala pomôcť vrátiť vás aj vašu myseľ späť do normálu.
A prostredie prírody vám v tom pomôže. Pokiaľ to spojíte s tými najkrajšími letnými túrami v Tatrách, prospeje to aj vašej fyzickej kondičke. Takže nakoniec spojíte príjemné s užitočným.


Foto: NDAB Creativity/Shutterstock.com

Pomáha vám kreatívne myslieť
Lieky dostupné v lekárni vás dostanú na nohy rýchlo a hneď, mnohé, ak nie všetky, zanechávajú na našom tele ale nemalé stopy. V prírode sa však môžete dať do poriadku bez následkov. Teda za podmienok, že budete mať pri sebe aj pohodlné jarné bundy. Zídu sa vám určite aj v lete, pretože vo vysokohorskom prostredí je počasie nevyspytateľné a premenlivé.

Vedeli ste ale o tom, že tí, ktorí trávia v prírode aspoň štyri dni v týždni, zlepšujú svoje kreatívne myslenie pri riešení problémov až o 50 %? Zlepšovanie tvorivého uvažovania ponorením sa do prírodného prostredia je vedecky dokázané, no najlepšie si to overíte opäť len v praxi. Ak si so sebou vezmete aj špičkové ďalekohľady, pôžitok z pozorovania prírody a okolia bude ešte väčší.

Tak na nič nečakajte a do prírody čím skôr utekajte.