Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Hlava katolíckej cirkvi, pápež František, má 85 rokov

Na snímke pápež František počas stretnutia s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále s. Martina 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Je známy svojou kritikou konzumného spôsobu života, kapitalizmu ako globálneho ekonomického systému či zástancom ochrany životného prostredia a zápasu proti klimatickej zmene.

Bratislava/Buenos Aires 17. decembra (TASR) – Pápež František je prvým mimoeurópskym pápežom po viac ako tisícročí a prvou hlavou katolíckej cirkvi pochádzajúcej z Ameriky. Je tiež prvým Svätým Otcom zo Spoločnosti Ježišovej (Rád jezuitov). Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires, sa v poradí 266. pápežom stal 13. marca 2013. Na svätopeterskom stolci vystriedal Benedikta XVI. a prijal meno František na počesť svätého Františka z Assisi.

Od narodenia pápeža Františka uplynie v piatok 17. decembra 85 rokov.

Jorge Mario Bergoglio sa narodil 17. decembra 1936 v Buenos Aires v rodine imigrantov z talianskeho Piemontu. Jeho otec pracoval ako účtovník a matka sa starala o výchovu piatich detí.

V knižnom rozhovore, ktorý vyšiel v roku 2010 pod názvom El Jesuita (Jezuita), uviedol, že rád tancoval tango, s obľubou čítal klasickú literatúru, ale aj to, že istý čas si zarábal ako vyhadzovač v bare. Priznal sa aj k tomu, že sa ako chlapec zamiloval do dievčiny, ktorej v liste napísal, že ak sa za neho nevydá, stane sa kňazom. Pre infekciu mu ako mladíkovi vyoperovali časť pľúc.

Na nedatovanej snímke sú rodinní príslušníci pápeža Františka. Horný rad zľava strýko Oscar Adrian Sivori, matka Maria Regina Sivoriová a teta Catalina Ester Sivoriová. Dolný rad zľava strýko Vicente Francsico Sivori, starý otec Francisco Sivori Sturla, stará mama Maria Gogna de Sivoriová a strýko Juan Sivori.
Foto: TASR/AP


Po skončení chemicko-priemyselnej školy vstúpil do kňazského seminára vo Villa Devoto v Buenos Aires a 11. marca 1958 prešiel do noviciátu Spoločnosti Ježišovej. Počas neho študoval v Čile teológiu a filozofiu, jeho učiteľom bol napríklad Lucio Gera, jeden zo zakladateľov takzvanej teológie oslobodenia.

V roku 1963 po návrate do Buenos Aires zavŕšil štúdium filozofie vo veľkom seminári sv. Jozefa v San Migueli. Rok vyučoval literatúru a psychológiu na Kolégiu Nepoškvrnenej v Santa Fe a potom v roku 1966 na jezuitskej Univerzite Spasiteľa v Buenos Aires.

Za kňaza ho vysvätili v decembri 1969 a v rokoch 1970 – 1971 pokračoval vo formácii v Španielsku. Po návrate do vlasti zložil 22. apríla 1973 u jezuitov doživotné sľuby. Pôsobil ako magister novicov vo Villa Varilari v San Migueli a koncom júla 1973 ho zvolili za provinciála argentínskej provincie jezuitov. Túto službu vykonával šesť rokov.

Titulné stránky argentínskych novín s fotografiami novozvoleného pápeža, 14. marca 2013.
Foto: TASR/AP


V rokoch 1980 - 1986 bol rektorom Filozofickej a teologickej fakulty v San Migueli a pôsobil ako farár vo farnosti Patriarchu sv. Jozefa v diecéze San Miguel.

Dizertačnú prácu obhájil v roku 1986 na filozofickom a teologickom kolégiu PTH Sankt Georgen vo Frankfurte nad Mohanom. Predstavení ho následne poslali znovu na univerzitu Spasiteľa v Buenos Aires a potom na seminár do Córdoby, kde pôsobil ako profesor a špirituál.

Pápež Ján Pavol II. ho 20. mája 1992 ustanovil za titulárneho biskupa mesta Auca a pomocného biskupa Buenos Aires. Arcibiskupom Buenos Aires sa Jorge Mario Bergoglio stal 28. februára 1998.

Ešte ako argentínsky kardinál drží v marci 2011 Jorge Bergoglio malú vlajku futbalového klubu San Lorenzo
Foto: TASR/AP


Za kardinála ho Ján Pavol II. vymenoval 21. februára 2001. Aj v tejto cirkevnej hodnosti si zachoval povesť zástancu chudobných a kritika argentínskych politikov.

Hlavou rímskokatolíckej cirkvi sa stal 13. marca 2013 v jednom z najkratších konkláve v histórii cirkvi. Svojej skromnosti, neformálnosti a predstave cirkvi chudobných pre chudobných ostal verný aj ako pápež.

Pápež František (vľavo) a emertiný pápež Benedikt XVI. počas stretnutia v talianskom meste Castel Gandolfo 23. marca 2013.
Foto: TASR/AP


Je fanúšikom argentínskeho futbalového klubu CA San Lorenzo de Almagro. V roku 2015 vydal aj hudobný album s názvom Wake Up!

Pápež František, osobnosť roku 2013 časopisu Time, predstavuje kompromis medzi teológiou oslobodenia populárnou v Latinskej Amerike a tradicionalizmom jezuitského rádu. Je známy svojou kritikou konzumného spôsobu života, kapitalizmu ako globálneho ekonomického systému či zástancom ochrany životného prostredia a zápasu proti klimatickej zmene. Postoje k týmto problémom prezentoval aj vo svojich encyklikách Laudato Si - O starostlivosti o náš spoločný domov (2015) a Frateli tutti – O bratstve a sociálnom priateľstve (2020).

Svätý Otec v septembri tohto roka započal svoju prvú cestu na Slovensko. Stalo sa tak po ôsmich rokoch od prvého pozvania. V roku 2013 mu ho adresoval prezident Ivan Gašparovič. V priebehu ďalších rokov ho zopakovali pri rôznych stretnutiach aj ďalší predstavitelia Slovenskej republiky, vrátane aktuálnej hlavy štátu Zuzany Čaputovej. Návštevu oficiálne potvrdil 4. júla.

Na snímke pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas privítacieho ceremoniálu v Prezidentskom paláci 13. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Počas štvordňovej pastoračnej návštevy (12. - 15. septembra) absolvoval stretnutia s najvyššími predstaviteľmi štátu, zástupcami náboženských obcí, ako aj židovskej či rómskej komunity. V priebehu svojej cesty navštívil Bratislavu, Košice, Prešov a program jeho cesty vyvrcholil v Šaštíne, ktorej súčasťou bola svätá omša s homíliou Svätého Otca. Na podujatia s pápežom Františkom sa prihlásilo celkovo vyše 100.000 ľudí.


Len pred pár dňami 2. decembra smerovali kroky Svätého Otca na Cyprus a neskôr aj do Grécka, kde sa zaujímal najmä o útrapy migrantov snažiacich sa dostať do Európy.