Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Hlavnú cenu Agrofilmu získal film J. Šípoša Sny, drina a pandémia

Ilustračné foto Foto: TASR

Cenu prezidenta Agrofilmu získal film Včelí záchranca. Príbeh muža, ktorý zachraňuje včely medonosné v indických mestách od roku 2013, inšpiroval indického režiséra Bidita Roya.

Nitra 7. októbra (TASR) – Takmer 90 hodín premietania pre odbornú i laickú verejnosť priniesol počas uplynulých piatich dní 38. ročník medzinárodného filmového festivalu dokumentárnych filmov Agrofilm 2022. Festival predstavil rozmanitý svet poľnohospodárstva, neobyčajného vidieka, trvalo udržateľného využívania zdrojov, potravinárstva, ale aj vedy a výskumu. Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou prihlásili filmári na Agrofilm 91 filmov z 24 krajín a štyroch kontinentov, do hlavnej súťaže postúpilo 34 filmov, informoval Ján Škorňa z organizačného štábu festivalu.

Medzinárodná porota udelila spolu 14 ocenení tvorcom z ôsmich krajín. "Zhodli sa, že to bol veľmi silný ročník, ktorý odrážal aktuálne problémy, ale aj novinky, riešenia a úspechy v poľnohospodárstve, potravinárstve, lesníctve a ochrane zdrojov," zhodnotil Škorňa. Hlavnú cenu festivalu získal po dlhých rokoch slovenský film režiséra Jakuba Šípoša Sny, drina a pandémia. Je to portrét piatich mladých podnikateľov, ktorí si žijú svoj sen a napĺňajú ho prácou a môže za to aj pandémia. Produkujú aj konzumujú lokálne, myslia udržateľne a sú inšpiráciou pre ostatných ľudí.

Cenu prezidenta Agrofilmu získal film Včelí záchranca. Príbeh muža, ktorý zachraňuje včely medonosné v indických mestách od roku 2013, inšpiroval indického režiséra Bidita Roya. Režisérka Delia Ackerman získala cenu za réžiu za film Hatun Phaqcha – liečivá zem, ktorý sa odohráva v Peru, krajine superpotravín. Ukazuje na dôležitosť uchovávania a pestovania tradičných potravín v záujme zdravia jej obyvateľstva a tiež ochrany klímy. Sloboda a úspechy dedinčanov z brazílskej osady oslovili režisérku Patríciu Moll, ktorá vytvorila dokument Dve rieky – Kakao a sloboda, ktorý ocenila porota cenou FAO.