Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Hodinky, podľa ktorých stanovili čas Kennedyho smrti, idú do dražby

Na nedatovanej snímke aukčnej siene Christie´s sú náramkové hodinky, podľa ktorých zrejme pred 50 rokmi stanovili čas smrti amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Hodinky budú dražiť na aukcii v New Yorku. Foto: TASR/AP

Hodinky boli vyrobené v roku 1948 vo Švajčiarsku, kde ich aj o rok neskôr za 750 dolárov kúpila matka lekára Kempa Clarka.

New York 20. novembra (TASR) - Hodinky, podľa ktorých zrejme pred 50 rokmi stanovili čas smrti amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, budú dražiť na aukcii v New Yorku.

Predaj 18-karátových náramkových hodiniek značky Patek Philippe by mal na aukcii, ktorá sa uskutoční 17. decembra v aukčnej sieni Christie's, podľa odhadov vyniesť 150.000 dolárov. Časť výťažku z predaja predmetov ponúknutých do decembrovej dražby bude venovaná Červenému krížu.

Hodinky boli vyrobené v roku 1948 vo Švajčiarsku, kde ich aj o rok neskôr za 750 dolárov kúpila matka lekára Kempa Clarka.

Clark bol jedným z tímu ošetrujúcich lekárov v Parkland Memorial Hospital v Dallase, kam 22. novembra 1963 po atentáte previezli prezidenta Kennedyho. Clarkova rodina tvrdí, že to bol práve Dr. Kemp Clark, kto o 13.00 h miestneho času vyhlásil Kennedyho za mŕtveho a podpísal úmrtný list.

"Debata historikov o čase Kennedyho smrti je nekonečná," uviedol špecialista na hodiny v Christie's John Reardon a dodal, že aj v samotnej ordinácii pre urgentné príjmy, kam ťažko zraneného Kennedyho previezli, určite tiež boli hodiny. "(Clarkova) Rodina a historici sa zhodujú na týchto faktoch: hodinky boli v ten deň na jeho ruke a on oznámil čas smrti a podpísal úmrtný list," dodal Reardon.

Hodinky Reference 1463 Patek boli prvým náramkovým vodetesným chronografom vo výrobnom programe švajčiarskej hodinárskej firmy. Na predaj v Christie's ich ponúkli Clarkovi priami potomkovia. Nový majiteľ ich získa v pôvodnej originálnej červenej škatuľke, s pokladničným blokom a certifikátom pravosti. Na zadnej strane hodiniek je vygravírované meno prvého majiteľa, ktorý zomrel v roku 2007 po úspešnej kariére neurochirurga.