Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Holandský súd odložil rozhodnutie o zlatej skýtskej zbierke z Krymu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súd vo vyhlásení oznámil, že na konečné rozhodnutie potrebuje viac informácií na posúdenie vlastníckych nárokov.

Amsterdam 16. júla (TASR) - Holandský odvolací súd v utorok odložil svoj verdikt v súvislosti s vlastníctvom umelecko-historickej zbierky takzvaného skýtskeho zlata. Artefakty pochádzajúce z územia Krymu boli zapožičané Múzeu Allarda Piersona v Amsterdame začiatkom roku 2014, krátko pred tým, ako Rusko obsadilo a zabralo tento čiernomorský polostrov.

Súd vo vyhlásení oznámil, že na konečné rozhodnutie potrebuje viac informácií na posúdenie vlastníckych nárokov, informovala tlačová agentúra Reuters.

Súd nižšej inštancie v roku 2016 nariadil amsterdamskému Múzeu Allarda Piersona, aby tieto archeologické predmety, zapožičané zo štyroch krymských múzeí a jedného v Kyjeve, vrátil Ukrajine. Súd argumentoval tým, že iba suverénna krajina si môže nárokovať takéto artefakty ako súčasť svojho kultúrneho dedičstva.

Voči tomuto súdnemu rozhodnutiu sa však odvolali múzeá na medzitým už Moskvou kontrolovanom Kryme, tvrdiac, že ide o súčasť krymského kultúrneho dedičstva, dopĺňa stanica Slobodná Európa.

"Teraz je otázkou rozhodnutia, kto má najsilnejšie práva - či sú to krymské múzeá nárokujúce si na prevádzkový manažment na základe ukrajinských zákonov, alebo ukrajinský štát nárokujúci si na vlastníctvo tohto krymského pokladu," uvádza sa vo vyhlásení amsterdamského odvolacieho súdu.

Súd zároveň rozhodol, že holandské zákony nie sú v tomto prípade aplikovateľné a Múzeum Allarda Piersona by nemalo zlatý skýtsky poklad vydať, pokiaľ sa o danom prípade nerozhodne na súde.

"Strany dostali na poskytnutie požadovaných informácií dva mesiace. Súd následne prípad opätovne preskúma. Konečný verdikt môžeme očakávať do šiestich až deviatich mesiacov," upozornil súd.

Medzi približne 300 vzácnymi archeologickými predmetmi sú rozličné dekoratívne a úžitkové predmety, ako aj zbrane. Artefakty pochádzajú z múzeí v Simferopole, Bachčisaraji, Kerči, Sevastopole a Kyjeve.

"Sme pripravení poskytnúť informácie o skýtskej zlatej zbierke vo vlastníctve krymských múzeí, čo súdu pomôže pri rozhodovaní. Náš postoj zostáva nezmenený - zbierka sa musí vrátiť na Krym. Čiastočné rozhodnutie súdu ukazuje, že záležitosť je zložitá a neexistuje žiadny podobný precedens, ktorý by mohol poskytnúť čo i len jedinú interpretáciu," uviedol riaditeľ Centrálneho tavridského múzea v Simferopole Andrej Malgin.