Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Hollywoodsky bad boy Mickey Rourke oslávi šesťdesiatku

Mickey Rourke Foto: TASR/AP

Preslávil sa ako predstaviteľ zväčša záporných hrdinov. Narodil sa v USA v meste Schenectady 16. septembra 1952.

Schenectady/Bratislava 15. septembra (TASR) - Americký herec Mickey Rourke je známy z akčných filmov. Preslávil sa ako predstaviteľ zväčša záporných hrdinov. Narodil sa v USA v meste Schenectady 16. septembra 1952. V týchto dňoch by sa mal pripravovať na oslavu svojich 60. narodenín, ktoré dovŕši v nedeľu.

Mickey Rourke
Foto: TASR/AP
V dospievaní sa upriamil na kariéru boxera, no na radu lekárov tento šport zanechal. Na krátko sa k boxu vrátil, keď sa začala jeho filmová kariéra rúcať. Rourke podľa vlastných slov prišiel v 90. rokoch 20. storočia o mnohé filmové úlohy kvôli svojmu nepriateľstvu voči komerčným aspektom nakrúcania filmov. Živil sa vtedy aj tetovaním, pil, drogoval a bil sa. V ťažkom období stáli pri ňom podľa jeho vyjadrení len jeho psi. Náklonnosť k týmto zvieratám si uchoval dodnes. V istom čase v jeho vile žilo sedem čiváv a boxer Rafael. Predtým choval dobermanov.

Počas troch rokov v boxerskom ringu si Rourke okrem doriadeného nosa a lícnych kostí dvakrát zlomil rebro a raz prehryzol jazyk. Potom bol nútený podstúpiť plastickú operáciu nosa a lícnych kostí. Vyžiadal si to jeho návrat na filmové plátna, keď po neúspešnej samovražde absolvoval liečenie. Cesta späť bola dlhá a spletitá, plná podradných a neznámych filmov.

Mickey Rourke
Foto: TASR/AP
Jeden z jeho prvých filmov je vojnová komédia s názvom 1941 (1979). Skutočnou hviezdou sa stal po erotickom filme Nine 1/2 Weeks (Deväť a pol týždňa, 1986). Po zlom období hollywoodskeho bad boya prišla filmová verzia komiksu Sin City (Sin City - mesto hriechu, 2005) a úspešný film The Wrestler (2008) ocenený Zlatým glóbusom a Zlatým levom. Je drámou opotrebovaného športovca, zamyslením sa nad životom zlomeného muža a sledovaním odchodu amerického ideálu pop kultúry.

Jeho ďalšími filmami sú napríklad snímky z roku 2010 Expendables: Nezničiteľní a Iron Man 2, pre ktorú absolvoval aj návštevu obávaného ruského väzenia v Moskve - Butyrky.

Video z filmu 9 a pol týždňa