Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

J. Zelenková oslávi životné jubileum albumom najväčších hitov

Na snímke česká speváčka Jitka Zelenková. Foto: TASR Jakub Kotian

Repertoár jubilujúcej speváčky je žánrovo pestrý, zahŕňa pop, swing i šansón.

Bratislava 29. máj (TASR) - Presne o týždeň 5. júna oslávi česká speváčka Jitka Zelenková životné jubileum. Pri príležitosti jej sedemdesiatin pripravil Supraphon nový kompilačný album najväčších hitov. Výber obsahuje viac ako 20 piesní, ktoré mapujú úspešnú hudobnú dráhu umelkyne. Zelenkovej narodeninový album vychádza v piatok na CD i v digitálnych formátoch. TASR o tom informovala PR manažérka Adriána Čahojová.

Zostavu 21 zásadných piesní, ktoré lemovali úspešnú umeleckú kariéru Zelenkovej, vybrala sama speváčka. "Vychádzala som z toho, aké pesničky si za tie roky najviac obľúbili poslucháči. Ďalším kritériom bolo, ktoré skladby najviac fungujú na koncertoch, ale hlavne to je prierez všetkými mojimi albumami od roku 1979," spresnila. Zelenkovej zamatový hlas je od začiatku 70. rokov všeobecne známy predovšetkým vďaka množstvu kvalitných nahrávok, ktoré vznikli z dlhoročnej spolupráce s orchestrom Ladislava Štaidla, Big Bandom Felixa Slováčka a s ďalšími poprednými orchestrami a muzikantmi.

Na snímke česká speváčka Jitka Zelenková počas vystúpenia na bratislavskej Lýre 1969 v Bratislave 19. júna 1969.
Foto: Magda Borodáčová/archív TASR


Repertoár jubilujúcej speváčky je žánrovo pestrý, zahŕňa pop, swing i šansón. Vždy si starostlivo vyberala nové pesničky a zvláštny dôraz kládla na texty. Predovšetkým vďaka svojmu dvornému textárovi Eduardovi Pergnerovi má Zelenková na svojom konte songy so známymi textmi ako – Bez lásky láska není, Ty mně smíš i lhát, Rád, Máme si co říct, Smůla bude v tom.

Album zahŕňa všetky veľké hity Zelenkovej vrátane duetov s Karlom Gottom, Karlom Černochom, Karlom Zichom a Davidom Krausom. "Vždy, keď som pripravovala duet, riadila som sa jedinou vecou, aby k sebe hlasy dobre ladili. K trom skvelým Karlom (Gottovi, Černochovi, Zichovi) pribudol David Kraus, ktorého som si vybrala pred niekoľkými rokmi, keď som ho počula spievať známy štandard Mona Lisa od Nata Kinga Cola. Skvelá príležitosť sa nám naskytla, keď som nahrávala album Intimity. David bol jasná voľba pre krásny duet Pouhý známý," komentovala speváčka štyri duetá vybrané na narodeninový album.