Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Legendárny Freddie Mercury by oslávil 75 rokov

Freddie Mercury Foto: TASR/AP

Freddie Mercury, vlastným menom Farrokh Bulsara, sa narodil 5. septembra 1946 na východoafrickom ostrove Zanzibar.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Tak ako je Queen jednou z najvýznamnejších rockových skupín v histórii, patril aj jej líder Freddie Mercury medzi najvýraznejšie zjavy na hudobnej scéne. Získaval si srdcia divákov podmanivým hlasom, aj excentrickým vystupovaním. Jeho búrlivý život v 45 rokoch ukončilo predčasne ochorenie AIDS.

V nedeľu 5. septembra by sa spevák Freddie Mercury dožil 75 rokov.

Freddie Mercury, vlastným menom Farrokh Bulsara, sa narodil 5. septembra 1946 na východoafrickom ostrove Zanzibar. Jeho rodičia pochádzali z indickej komunity Parsov, ktorí kedysi utiekli z Perzie do Indie a časť obývala aj východnú Afriku. Keďže bol Zanzibar do roku 1963 pod britským protektorátom, mala rodina britské občianstvo.

Farrokh Bulsara prežil časť detstva odlúčený od rodičov, pretože od ôsmich rokov navštevoval internátnu školu v indickom Bombaji. Už ako dvanásťročný tu založil svoju prvú hudobnú skupinu. V tomto období začal budúci umelec používať krstné meno Freddie. V roku 1963 sa vrátil naspäť do Zanzibaru, hneď v ďalšom roku rodina pred nepokojmi utiekla do Anglicka.

Freddie študoval umenie na West Thames College v západnom Londýne, štúdium grafiky a dizajnu na Ealing Art College absolvoval v roku 1969. Jeho kolegami boli aj Pete Townshend zo skupiny Who, alebo člen Rolling Stones Ron Wood.
Na archívnej snímke sa Kashmira Cooková pozerá na veľký portrét svojho zosnulého brata Freddieho Mercuryho 18. októbra počas výstavy v predajni hudobním Planet M v Bombaji. TASR/AP.
Foto: TASR AP

Freddie pôsobil vo viacerých hudobných skupinách, od detstva sa venoval hre na klavír. Kľúčové však preňho bolo stretnutie s gitaristom Brianom Mayom a bubeníkom Rogerom Taylorom, v tom čase hráčmi skupiny Smile. Odchádzajúci spevák za seba sprostredkoval Freddieho ako náhradu. Trojica pribrala basgitaristu Johna Deacona a na Freddieho naliehanie zmenila meno na Queen. Takisto Bulsara začal používať umelecký pseudonym Mercury podľa antického posla bohov.

Skupina Queen vystúpila oficiálne prvýkrát 19. februára 1971 v londýnskej hale Hornsey Town. V júli 1973 vydala prvý album s názvom Queen a získala zaň prvú zlatú platňu. Mesiac nato vyrazila na prvé britské turné ako predkapela vtedy populárneho zoskupenia Mott The Hoople. Publikum ju prijalo výborne a v marci 1974 tak mohla začať svoje prvé vlastné britské turné. Vydala tiež druhú platňu Queen 2.

Prelomovým bol štvrtý album A Night at the Opera, ktorý vyšiel 21. novembra 1975. Jeho súčasťou bola skladba Bohemian Rhapsody, ktorá vyšla tiež na samostatnom singli – pričom singel aj album viedli hitparády a za obe získali Queen platinové platne. V londýnskom Hyde Parku odohrali 18. septembra 1976 koncert pre 150.000 fanúšikov, čím prekonali rekord, ktorý dovtedy držali Rolling Stones.

Všetci členovia skupiny mali rovnocenný muzikantský aj autorský prínos a predstavovali výrazné osobnosti – spev, hra na klavíri a javiskový prejav Freddieho Mercuryho jej však dávali čosi nezameniteľné, čo z Queen urobilo fenomén rockovej hudby 70. a 80. rokov minulého storočia.
Na archívnej snímke žena sleduje videozáznam z vystúpenia legendárnej britskej rockovej kapely Queen v Tokiu pri príležitosti 20. výročia úmrtia speváka skupiny Freddieho Mercuryho.
Foto: TASR/AP

Skupina vydala ďalšie albumy – A Day at the Races (1976), News of the World (1977) s piesňami We Will Rock You či We Are the Champions a tiež album Jazz (1978) so skladbami Mustapha či Bicycle Race. Novší a dynamickejší zvuk skupina predstavila na albume The Game (1980) s hitom Another One Bites the Dust.

V marci 1981 Queen vystúpili prvý raz pred nadšeným publikom v Južnej Amerike a v Mexiku, na ďalších koncertoch "roztopili" aj Japoncov. "Kedysi som si myslel, že vydržíme najviac päť rokov, ale došlo to až tak ďaleko, že sme pristarí na rozchod. Viete si predstaviť v štyridsiatke novú kapelu?" vyhlásil Freddie Mercury.

Na ďalšom albume Hot Space (1982) vynikol hit Under Pressure, ktorý Queen vytvorili a naspievali s Davidom Bowiem. Väčší podiel syntetizérového zvuku priniesol album Works (1984) a skladby Radio Ga Ga, či I Want to Break Free. V júni 1986 vydali Queen album Kind Of Magic. Nasledovala európska koncertná šnúra, v rámci ktorej skupina vystúpila 27. júla 1986 na Népstadione v Budapešti. Záznam koncertu dokumentuje film Queen In Budapest.

Freddie Mercury sa venoval aj sólovým projektom, v roku 1985 vydal vlastný album Mr. Bad Guy. V roku 1988 nasledovala platňa Barcelona v spolupráci so španielskou opernou speváčkou Montserrat Caballé.

Už počas 80. rokov sa objavovali špekulácie o Mercuryho zdravotnom stave a infikovaní vírusom HIV. Album Innuendo nahrával Freddie Mercury očividne oslabený, napriek tomu s ním skupina bodovala v Británii i ďalších európskych krajinách.
Na archívnej snímke člen britskej rockovej skupiny Queen Brian May (vľavo) a spevák Adam Lambert vystupujú na slávnostnom odovzdávaní filmových cien Oscar v Los Angeles 24. februára 2019. V pozadí je obrovská podobizeň zosnulého frontmana Queen Freddieho Mercuryho.
Foto: TASR/AP

Od leta 1991 sa Mercury zdržiaval vo svojom dome v londýnskom Kensingtone. Napokon 22. novembra 1991 zavolal manažéra skupiny Jima Beacha a na druhý deň sa verejnosť dozvedela vo forme oficiálneho vyhlásenia o Mercuryho ochorení.

Freddie Mercury zomrel ako 45-ročný len 24 hodín po vydaní vyhlásenia – večer 24. novembra 1991.

Na jeho počesť sa v apríli 1992 konal na štadióne Wembley koncert s názvom The Freddie Mercury Tribute Concert. V roku 1995 skupina dokončila posledný album Made In Heaven, na ktorom pracovala tesne pred Mercuryho smrťou. Osobnosť speváka pripomína socha vo švajčiarskom Montreaux na brehu Ženevského jazera, jeho príbeh zmapoval film Bohemian Rhapsody (2018).
Na archívnej snímke Rami Malek počas scény z filmu Bohemian Rhapsody.
Foto: TASR/AP