Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Hudobnú cenu Mercury Prize získala speváčka Little Simz

Na snímke hip-hopová speváčka Little Simz. Foto: TASR/AP

Mercury Prize sa udeľuje každoročne za najlepší album, ktorý v Spojenom kráľovstve vydal britský alebo írsky interpret.

Londýn 19. októbra (TASR) - Britská hip-hopová speváčka Little Simz sa v utorok stala tohtoročnou laureátkou hudobnej ceny Mercury Prize. Speváčka toto prestížne ocenenie získala za svoj štvrtý štúdiový album Sometimes I Might Be Introvert (2021), informovala spravodajská stanica Sky News.

Slávnostné podujatie sa konalo v londýnskej koncertnej hale Hammersmith Apollo a jeho termín bol po prvý raz v histórii udeľovania tejto ceny v súvislosti s úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II. o mesiac odložený.

Little Simz (28) zvíťazila v konkurencii interpretov ako Yard Act, Wet Leg, Self Esteem, Sam Fender, Nova Twins, Kojey Radical, Joy Crookes, Jessie Buckley, Bernard Butler, Harry Styles, Gwenno či Fergus McCreadie.

"V roku, ktorý bol – mierne povedané – dosť náročný, sa britskej a írskej hudbe darilo viac než kedykoľvek predtým. Preto bolo veľmi ťažké vybrať celkového víťaza," uviedla porota.

Little Simz pri preberaní si ceny vyhlásila, že je "veľmi ohromená a vďačná" za jej získanie. "Chcem sa poďakovať svojej rodine, ako aj porote," povedala. V tomto roku už speváčka získala aj cenu Brit Award v kategórii najlepší nový umelec.

Mercury Prize sa udeľuje každoročne za najlepší album, ktorý v Spojenom kráľovstve vydal britský alebo írsky interpret. Cena môže byť udelená za akýkoľvek hudobný žáner. Ocenenie po prvý raz udelili v roku 1992 ešte pod názvom Mercury Music Prize.