Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Iggy Pop si v Štokholme prevzal hudobné ocenenie Polar Music Prize

Americký punk rockový spevákIggy Pop, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Tento 75-ročný hudobník, vlastným menom James Newell Osterberg, prezývaný aj "krstný otec punku", pri preberaní ceny sám seba označil za "mýtus".

Štokholm 25. mája (TASR) - Americký rockový spevák Iggy Pop si v utorok vo švédskej metropole Štokholm prevzal prestížne hudobné ocenenie Polar Music Prize. Informoval o tom denník Belfast Telegraph.

Tento 75-ročný hudobník, vlastným menom James Newell Osterberg, prezývaný aj "krstný otec punku", pri preberaní ceny sám seba označil za "mýtus".

Iggy Pop, ktorý sa preslávil ako sólový interpret, ako aj člen punkrockovej skupiny The Stooges, pri príležitosti udelenia ocenenia uviedol: "Nie som výnimočný ani skutočný. V tejto chvíli som mýtus. Našťastie, hudba je formou mýtu."

Polar Music Prize, označovaná ako "Nobelova cena za hudbu", je od roku 1992 každoročne udeľovaná dvom laureátom - jednému z prostredia súčasnej populárnej scény a jednému zo sfér klasickej hudby.

Ocenenie tradične odovzdáva švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv počas galavečera, ktorý sa koná v Štokholme. Laureátom prislúcha finančná prémia vo výške jedného milióna švédskych korún (približne 95.00O eur).

Slávnostný večer a banket sa v utorok uskutočnili v štokholmskom Grand Hoteli, o zábavu sa postarali švédska speváčka Molly Sandénová a švédsky spevák kurdského pôvodu Darin.

Držiteľmi ocenenia Polar Music Prize sú napríklad aj Paul McCartney, Bruce Springsteen, Patti Smithová, Björk, Bob Dylan, Metallica, Dizzy Gillespie, Ray Charles, Quincy Jones, Elton John, Mstislav Rostropovič či György Ligeti.