Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

IKEA Bratislava spúšťa projekt s názvom Druhý život látkam

Foto: Ikea

IKEA Bratislava v spolupráci s domácou chránenou dielňou navrhla jedinečnú kolekciu ÅTERSTÄLLA.

Bratislava 22. októbra (OTS) - IKEA Bratislava spúšťa od októbra na Slovensku pilotný projekt s názvom Druhý život látkam. V spolupráci s chránenou dielňou Dom Svitania vytvorila zo zostatkových látok z obchodného domu novú a limitovanú upcyklovanú kolekciu textilných doplnkov ÅTERSTÄLLA. Po úspešnej službe Druhý život nábytku tak urobila obľúbená spoločnosť ďalší krok v rámci svojej udržateľnej stratégie, ktorá minimalizuje odpad a pozitívne vplýva na ľudí.

Limitovaná kolekcia ÅTERSTÄLLA vznikla pod rukami zručných ľudí s mentálnym a kombinovaným postihnutím z chránenej dielne Domu Svitania v Jakubove. Tí pretvorili nepotrebné zvyšky látok na užitočné veci, ktoré si nájdu miesto v každej domácnosti. IKEA tak prináša zákazníkom jedinečnú kolekciu a zároveň prispieva k vytváraniu lokálnych a zmysluplných pracovných príležitostí pre ľudí so znevýhodnením. „Sme veľmi vďační, že nás IKEA Bratislava oslovila. Je pravda, že pre ľudí s mentálnym postihnutím sa ťažko hľadá práca, aj napriek tomu, že sú veľmi precízni a šikovní. Je dôležité, aby neležali iba doma pri televízore, pretože sa nerozvíjajú a veľmi ľahko zabudnú, čo sa naučili. Tým, že chodia do práce, sa udržiavajú v rozbehu, a zároveň sú si vedomí svojej spoločenskej hodnoty. Vďaka tejto spolupráci máme pocit istoty, vieme, že budeme mať prácu,“ hovorí Marta Prochyrová, riaditeľka chránenej dielne Dom Svitania.
Foto: Ikea

Kolekcia ÅTERSTÄLLA obsahuje osem výrobkov. Na ich výrobu sa použili rôzne zostatkové látky, vďaka čomu môžeme každý jeden kus z kolekcie považovať za originál. Zákazníci si tak majú možnosť zakúpiť poťah na vankúš, zástery, podložky na pláž, či napríklad obal na notebook, ktorý bude unikátny, no zároveň kúpou novej kolekcie podporia lokálnu chránenú dielňu Dom Svitania. „Chceli sme vdýchnuť nový život nepotrebným látkam a zmeniť ich na niečo jedinečné a užitočné. Našli sme šikovných ľudí, ktorí nám s tým napriek svojmu hendikepu pomohli. Veríme, že sa naša nová kolekcia, ktorá v sebe nesie sociálne a environmentálne posolstvo, bude zákazníkom páčiť,“ hovorí Martina Hlisnikovská, marketing sustainability coordinator IKEA Bratislava.
Foto: Ikea

Okrem nového projektu Druhý život látkam spustila IKEA Bratislava minulý rok aj službu Druhý život nábytku, vďaka ktorej môže nepotrebný nábytok IKEA v domácnostiach nájsť využitie u nového majiteľa, a dostať tak šancu na nový život. IKEA už niekoľko rokov ponúka aj službu Odvoz a ekologicky šetrná likvidácia. V rámci tejto služby si zákazník môže pri objednaní dopravy nového nábytku zaistiť odvoz a ekologickú likvidáciu svojho starého nábytku (napr. matrace, pohovky, kuchyne, atď.).
Foto: Ikea

Kolekciu ÅTERSTÄLLA si budete môcť kúpiť v obchodnom dome IKEA Bratislava od 22. októbra 2019.