Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

India chce koncom roka 2013 vyslať sondu k Marsu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Indiu by malo vyslanie sondy, ktorá bude okrem iného skúmať atmosféru a povrch Marsu, stáť v prepočte len 66 miliónov eur.

Naí Dillí 2. augusta (TASR) - Štyri roky po svojej prvej lunárnej misii dnes India oznámila zámer vyslať kozmickú sondu k Marsu.

Má sa tak stať do konca budúceho roka, pričom súhlas indickej vlády sa očakáva ešte tento týždeň, uviedol hovorca Indickej vesmírnej agentúry (ISRO).

Vedci navrhujú, aby sonda odštartovala 26. novembra 2013. Po približne 300 dňoch by v septembri 2014 mala dosiahnuť obežnú dráhu okolo Marsu. Indiu by malo vyslanie sondy, ktorá bude okrem iného skúmať atmosféru a povrch Marsu, stáť v prepočte len 66 miliónov eur.

Sondu vynesie do vesmíru nosná raketa domácej výroby, ktorá už bola použitá pri prvej indickej sonde Čandraján-1 vyslanej k Mesiacu v októbri 2008. Jej misia sa skončila v roku 2009 o niekoľko mesiacov skôr ako bolo plánované, pretože sa s ňou prerušilo spojenie.

Predkladatelia návrhu vypustenia sondy však varujú pred priveľkými očakávaniami a pripomínajú, že zo 42 misií na Mars uskutočnených od roku 1960 sa polovica skončila neúspechom.