Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

India preložila štart lunárnej misie Čandraján-2 na pondelok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kozmická loď Čandraján-2 pozostáva z lunárneho orbiteru, pristávacieho modulu a prieskumného vozidla.

Naí Dillí 18. júla (TASR) - Indická lunárna misia Čandraján-2, ktorá nemohla v nedeľu pre únik paliva v raketovom motore odštartovať, by sa o vzlietnutie mala pokúsiť znova v pondelok. S odvolaním sa na vyhlásenia indickej vesmírnej agentúry ISRO o tom vo štvrtok informovali agentúra AP a spravodajská stanica BBC.

Nový štart misie Čandraján-2 by sa mal podľa vyjadrenia ISRO uskutočniť v pondelok o 11:13 h SELČ.

ISRO tiež oznámila, že po tom, ako sa špecialistom podarilo odhaliť príčinu nedávnych technických problémov kozmickej lode, už prebiehajú práce na jej odstránení.

Misia Čandraján-2 bola zrušená v noci na pondelok 56 minút a 24 sekúnd pred štartom, naplánovaným na 23.21 h SELČ. ISRO neskôr oznámila, že príčinou odkladu bol únik paliva v raketovom motore.

Tento neúspech je ranou pre vesmírne ambície Indie, ktorá sa chce po USA, bývalom Sovietskom zväze a Číne ako štvrtá krajina sveta pokúsiť o mäkké pristátie na povrchu Mesiaca, analyzuje agentúra AFP.

Kozmická loď Čandraján-2 pozostáva z lunárneho orbiteru, pristávacieho modulu a prieskumného vozidla. Do prípravy misie investovala India 150 miliónov dolárov a všetky jej súčasti vyvinula svojpomocne.

Pristávací modul misie Čandraján-2 (v preklade "mesačné vozidlo") by sa mal pokúsiť o mäkké pristátie v blízkosti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca. Prieskumné vozidlo sa bude pohybovať po Mesiaci približne 14 dní. Má zhromažďovať údaje o vode, mineráloch, skalných útvaroch či o otrasoch mesačného povrchu a na Zem posielať získané dáta a fotografie.

Prvá indická lunárna sonda Čandraján-1 odštartovala v roku 2008 a bola navedená na obežnú dráhu okolo Mesiaca, kde operovala zhruba dva roky. Indický premiér Naréndra Módí avizoval, že jeho krajina vyšle do roku 2022 k Mesiacu misiu s posádkou.