Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Indickí pekári vytvorili najdlhší koláč na svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Múčnik najprv položili na tisícky stolov a pultov, kľukato rozmiestnených na pozemku festivalu a priľahlých cestách, potom naň natreli čokoládovú plnku ganache.

Triššúr 16. januára (TASR) - Rekord v pečení dosiahli pekári a šéfkuchári v meste Triššúr v južnej Indii, keď sa v stredu zhromaždili a vytvorili najdlhší koláč na svete - približne 6,5-kilometrový.

Múčnik najprv položili na tisícky stolov a pultov, kľukato rozmiestnených na pozemku festivalu a priľahlých cestách, potom naň natreli čokoládovú plnku ganache. Postup sledovala a opísala tlačová agentúra AFP.

Vanilkový koláč, desať centimetrov široký aj vysoký, vážil približne 27.000 kilogramov.

Približne 1500 pekárov a šéfkuchárov v tradičnom bielom kuchárskom saku, zástere a kuchárskej čiapke strávilo pri tvorbe múčnika takmer štyri hodiny. Spotrebovali naň 12.000 kilogramov cukru a múky.

Akcia v Triššúre v juhoindickom pobrežnom štáte Kérala prilákala obrovské davy zvedavých ľudí. Zorganizovalo ju Združenie pekárov v Kérale (BAKE). Naušad, generálny tajomník tohto zoskupenia, uviedol, že spoločnosť Guinnessove svetové rekordy koláč zmerala. Podľa nej bol dlhý 6500 metrov, ale potvrdenie presnej dĺžky ešte zverejní.

Takýto veľký koláč prekonal Guinnessov rekord, ktorého držiteľmi sú čínski pekári v okrese C'-si vo východočínskej provincii Ťiang-si. Tí v roku 2018 upiekli biskupský chlebíček dlhý takmer 3,2 kilometra.

"Toto je snaha ukázať svetu našu zručnosť," povedal Naušad pre agentúru AFP. "Postarali sme sa, aby boli hygiena aj chuť na požadovanej úrovni," dodal.