Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Inšpirácia umením ako osobnostný rozvoj

Inšpirácia umením ako osobnostný rozvoj Foto: dm drogerie markt

Neherci na divadelných doskách? Mnohí sa uspokoja s predsudkami o sebe, že to nie je možné, aby takúto výzvu zvládli: „Ja divadlo nikdy hrať nebudem!“. No nakoniec sa ukáže, že v kútiku duše mnohí túžia stáť na javisku v žiare reflektorov a chcú zažiť ten potlesk.

Bratislava 10. júna (OTS) - Nájdu odvahu a vyjdú zo svojej komfortnej zóny. Ľudia z predajní, centrály či centrálneho skladu dm drogerie markt sa tak ocitli v role hercov v predstavení Valčík s mojim zvedavým JA pod vedením skúseného režiséra Silvestra Lavríka.

Počas skúšok ostych, tréma a pochybnosti, možno nedôvera v samého seba. Na druhej strane zvedavosť, nadšenie a plné nasadenie. No a vo finále šťastie a slzy v očiach pri záverečnej klaňačke. Také boli pocity „nehercov“, spolupracovníkov dm drogerie markt, ktorí sa ocitli na javisku Štúdia 2 Slovenského rozhlasu a odohrali predstavenie Valčík s mojim zvedavým JA pod taktovkou režiséra Silvestra Lavríka. Svojim kolegyniam a kolegom takto odprezentovali výsledok svojej práce z multižánrového workshopu dm Inšpirácia umením.

Človek, sny a realita
Aký je koncept inscenácie Valčík s mojim zvedavým JA a ako vznikla? „Pracovali sme metódou zhromažďovania a triedenia asociácií, spomienok a zážitkov účinkujúcich. Na tých sme potom v štylizovanej podobe vybudovali jednotlivé dramatické situácie, ktoré na spôsob mozaiky javiskových obrazov tvoria výslednú multižánrovú kompozíciu,“ vysvetľuje režisér Silvester Lavrík, pod ktorého vedením vznikla inscenácia a pokračuje: „Dramaturgický zámer je určovaný zvolenou témou "človek, sny a realita". Prehovory postáv sú skráteným záznamom autentických výpovedí jednotlivých účastníkov. Epizodicky sme však siahli aj po ľúbostnej poézii a piesňových textoch. A zo dve repliky som si dovolil napísať aj ja.“ Pod vedením odborných lektorov a lektoriek sa spolupracovníci dm pripravovali na toto podujatie v rámci pracovného času. Spoločne si vytvorili kostýmy, choreografie a pripravili multižánrovú inscenáciu so svižnými rytmami a elegantným tancom doplnenú hovoreným slovom. Predstavenie spojilo umenie hudby, pohybu, slova aj obrazu a v publiku „umelcom na javisku“ tlieskalo približne 150 nadšených divákov.



Inšpirácia umením
Podujatie dm Inšpirácia umením pozostávalo z troch blokov. „Prvý sa niesol v znamení inšpiratívnych myšlienok z rozhovorov s významnými zástupcami rôznych druhov umenia. Hosťom sa predstavil husľový virtuóz Tomáš Tuláček, vynikajúci akordeonista a klavirista Boris Lenko. Ďalším bol propagátor kvalitnej literatúry Dado Nagy, tiež spevák, skladateľ a zároveň uznávaný výtvarník Pavol Hammel. V druhom bloku využili prítomní diváci možnosť exkurzií v budove Slovenského rozhlasu, ktorá je sama o sebe obdivovaným architektonickým skvostom,“ objasňuje Ružena Zeleňáková, z tímu komunikácia, rezort Spolupracovník, dm drogerie markt. Hostí zaujali prebiehajúce výstavy výtvarného umenia s odborným výkladom, návšteva nahrávacieho slovesného štúdia, ako aj pôsobivý výklad k procesu tvorby multižánrového predstavenia. Posledný blok bol vyhradený práve pre toto predstavenie, ktoré odohral 28 členný súbor zložený zo spolupracovníkov z predajní dm z rôznych kútov Slovenska, z centrály a centrálneho skladu.



„Smerom k zákazníkom komunikujeme koncept dm Inšpirácia. Tú môžeme nachádzať v prírode, v ľuďoch, ale aj v umení. Práve Inšpiráciu umením sme chceli pretaviť do tejto fázy kampane. Aj to bol dôvod, prečo sme našim spolupracovníkom ponúkli kreatívny workshop Valčík s mojim zvedavým JA. Sme presvedčení o tom, že ak budeme inšpiráciu vnímať a zažívať my, v rámci dm, budeme ju odovzdávať aj našim zákazníkom. Môžeme byť vzájomne inšpirovaní a zároveň inšpirujúci,“ pokračuje Ružena Zeleňáková.

Spolupracovníci na prvom mieste
„Vnímame takéto projekty ako veľmi dôležité, pretože to považujeme za svoju povinnosť ako zamestnávateľa. Každá firma by mala robiť niečo nad rámec pre svojich kolegov v tíme. Pre nás je spojenie s umením niečo, čo rozvíja človeka ako celok. Toto pre nás vždy bola a bude priorita, aj v dnešných neľahkých časoch, keď bojujeme so zvýšenými nákladmi,“ konštatuje Zuzana Vinklerová, prokuristka, vedúca rezortu Spolupracovník, dm drogerie markt. Ako podľa nej podobné projekty dokážu kolegov rozvíjať? „Určite na viacerých úrovniach. Pocítia to následne ich najbližší, bezprostredné okolie a známi. Rozvíja ich to ako ľudí. Cez nich sa pozitívna skúsenosť prenesie na tímy a cez tímy aj na celú spoločnosť. Cez firmu na okolie, zákazníkov a dodávateľov. To všetko funguje spoločne a neoddeliteľne. Toto vnímame ako nástroj, cez ktorý dokážeme ponúknuť našim zákazníkom pridanú hodnotu v poskytovanej službe,“ dodáva Zuzana Vinklerová.



Psychohygiena a osobnostný rozvoj zároveň
Ukázalo sa, že herectvo nie je vôbec ľahká práca a človek prekoná sám seba. Ako vnímali svoj divadelný počin samotní herci na doskách, ktoré znamenajú svet? „Hľadali sme inšpiráciu každý v tom svojom pracovnom alebo súkromnom živote. Tvorili sme si texty piesní, vymýšľali recepty a maľovali na textil. Pracovali sme pod vedením režiséra, ale aj choreografky Lucie Bielikovej, hudobníka Borisa Lenka a kostymérky Evky Čarabovej. Bavilo ma sledovať, ako sa dá akoby z ničoho, utvoriť pekné dielo,“ hovorí Katarína Pavlovová, zástupkyňa predajne Veľký Krtíš, dm drogerie markt a dodáva: „Workshop bol pre mňa osobne v prvom rade psychohygienou. Máme v rámci práce priestor vzdelávať sa a rozvíjať nielen v pracovnej oblasti. Dostávam pocit, že som dôležitý a vážený spolupracovník a to je neoceniteľné.“



V prvý deň nacvičovania nášho predstavenia som sa veľmi hanbila. Po treťom dni som sa už začala cítiť lepšie a v deň predstavenia som mala pocit, že som na javisku ako doma,“ usmieva sa Magdaléna Grznáriková z tímu komunikácia, rezort Spolupracovník, dm drogerie markt a pokračuje: „Bolo náročné spojiť 28 životných príbehov. No ja som do tohto príbehu prispela myšlienkou, že rodina je pre mňa to najdôležitejšie.“ Čo vníma v rámci tejto skúsenosti ako najzásadnejšie? „Okrem toho, že som vystúpila zo svojej komfortnej zóny a zažila niečo nové, mala som možnosť spoznať kolegov z celého Slovenska. Mnohých som doteraz poznala iba z e-mailovej komunikácie. Stretli sme sa skvelá partia ľudí, určite budem na nich dlho spomínať a ostaneme v kontakte aj naďalej.“

Multižánrové podujatie je naviazané na podporu kampane dm Inšpirácia pre rok 2022-2023. Zameriava sa symbolicky na rôzne inšpirácie zdroje inšpirácie ako sú umenie, príroda a ľudia. Divadelný workshop majú v učebných osnovách pevne zakotvený aj študenti dm duálneho vzdelávania. Možnosť vyskúšať si podobnú aktivitu dostali aj ich inštruktori. V tomto roku, vzhľadom na kampaň Inšpirácia, bola ponuka zapojiť sa do takéhoto workshopu smerovaná všetkým spolupracovníkom dm.


www.mojadm.sk