Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

INŠPIRUJTE SA: Naši predkovia robili počas adventu túto skvelú vec

Ilustračné foto Foto: TASR

Pre kresťanských veriacich začalo dnešným dňom obdobie adventu, počas ktorého sa v minulosti držali striktných pravidiel. Tie im pomohli počas zimy nielen k očiste duše, ale i tela.

Bratislava 3. decembra (Teraz.sk) – Žiaden výživový poradca, ani aplikácie, ani fit denníky. A predsa boli naši prarodičia plní energie a nesťažovali si na zlé zdravie. Predchádzajúce generácie, ktoré boli zvyknuté počas väčšiny roka vykonávať ťažké práce na poliach, museli svoj organizmus prispôsobiť zimnému režimu. Aby ostali svieži a zdraví, vynašli sa a našli cestu, ktorá ich udržala vo forme aj v období, kedy si svoju energiu nemali kde vybiť.

TAJOMSTVO UKRYTÉ V HRNCI

Múdre gazdinky veľmi dobre vedeli, čo ich rodinu udrží zdravú: celé tajomstvo sa odohrávalo v kuchyni. Ženy svoje kulinárske umenie prispôsobili adventu – teda obdobiu, ktoré sprevádzala prísna diéta. Strava bola striedma a jedlo sa do polosýta. Ako uvádza etnografka Zora Mintalová Zubercová vo svojej publikácii Tradície na Slovensku, pôstne jedlá sa pripravovali zo zemiakov, strukovín, múky, kyslej i čerstvej kapusty, kvaky, zo sušených húb a ovocia, či z rýb. "Používal sa ľanový, slnečnicový a konopný olej, stopené maslo a obmedzilo sa používanie bryndze i smotany. Mäso počas temer štyroch týždňov bolo absolútnym tabu. Jedávali sa kaše, husté polievky alebo prívarky."

Gazdiné varili vo vode alebo v mlieku také chutné jedlá ako mrvance, párance, fliačky či rezance.

Opekance s makom.
Foto: Facebook


Často sa objavovali i pôstne polievky zo zemiakov, strukovín, sušených sliviek a húb, z kyslej kapusty, tvarohu i mlieka. Najväčším potešením boli práve jedlá, pripravené zo zemiakov. Pridávali ich do cesta na pirohy, do halušiek, do zemiakovej baby, či placiek, ale bez slaninky.

Zemiakové placky zo Spiša.
Foto: Teraz.sk



LUXUS Z KAPUSTY A ZEMIAKOV

Mintalová Zubercová tiež vo svojej knihe spomenula, že najmä v medzivojnovom období gazdiné zvykli do veľkého hrnca navariť prívarok, ktorý bol zároveň hlavným jedlom a nahrádzal aj polievku. Zajedal sa chlebíkom a podávali sa k nemu varené alebo usmažené vajíčka. No surovinami, ktoré kuchárkam ozaj vždy pomohli, boli kyslá kapusta a zemiaky. Vravelo sa, že rodina, ktorá ich v komore má, prežije akúkoľvek zimu. Šikovné ruky ich vedeli pripraviť na desiatky spôsobov.


TEST

Nejednému uchu už názvy tradičných slovenských jedál nič nevravia, preto vám chceme pomôcť malým testíkom.
Viete, čo to je?

Brija

a) Kaša zo sušeného ovocia
b) Ukecaná kamarátka zo Švédska

Na snímke ovocná kaša - brija.
Foto: Facebook


Ciberej

a) Známy slovenský moderátor
b) kyslá zemiakovo-mliečna polievka

Na snímke kyslá zemiakovo-mliečna polievka - ciberej.
Foto: Facebook


Demikát

a) pieseň Márie Čírovej
b) bryndzová polievka

Demikát - bryndzová polievka.
Foto: Facebook Tinkine recepty


Gribovica

a) hríbová polievka
b) hríbový destilát

Na snímke polievka z hríbov - gribovica.
Foto: Facebook


Juška

a) kabát
b) polievka z kyslej kapusty.

Na snímke juška - polievka z kyslej kapusty.
Foto: Facebook