Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Inštitút NAPS oslávi desiate výročie

Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský, udelil osobnú audienciu zakladateľovi Inštitútu Naše Aktivity Pre Slovensko (NAPS) Petrovi Solejovi. Foto: NAPS

Výročie oslávi NAPS za účasti legáta ekumenického patriarchu.

Istanbul 24. marca (OTS) - Duchovný vodca 330 miliónov pravoslávnych veriacich na celom svete, Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský, udelil osobnú audienciu zakladateľovi Inštitútu Naše Aktivity Pre Slovensko (NAPS) Petrovi Solejovi.

Počas spoločného stretnutia konaného dnes v sídle patriarchátu v Istanbule, Jeho Svätosť prijala osobné pozvanie na jubilejný 10. ročník medzinárodného ekumenického koncertu NAPS, ktorý inštitút pripravuje s Magistrátom Hlavného mesta SR Bratislavy na jeseň tohto roka v historickej budove SND v Bratislave. Podujatie bude spojené aj s oslavami 10. výročia založenia NAPS a vydaním reprezentačnej knihy inštitútu, výťažok z predaja ktorej bude venovaný na charitatívne účely.

„Ekumenický patriarcha Bartolomej I. prejavuje záujem činnosti NAPS takpovediac od jeho vzniku v roku 2004. Pre naše občianske združenie je cťou i záväzkom, že Jeho Svätosť prijala naše pozvanie a pre jubilejné podujatia vymenoval patriarcha svojho osobného legáta, ktorým bude jeden z metropolitov - členov Posvätnej synody Ekumenického patriarchátu ...,“ uviedol dnes pre médiá zakladateľ NAPS Peter Solej a doplnil, že s patriarchom sa dnes osobne stretli už štvrtýkrát a zhovárali sa aj o aktuálnom dianí u nás i vo svete.

Peter Solej založil NAPS v októbri 2004 ako najmladší autor odbornej knihy. Predmetom činnosti inštitútu sú aktivity v oblasti vzdelávania, kultúry a ochrany ľudských práv a slobôd. Inštitút doteraz zrealizoval aj dve medzinárodné konferencie o možnostiach čerpania eurofondov, ročný vzdelávací projekt pre 70 účastníkov - manažérov, medzinárodné sochárske sympózium žien z krajín V4 a Ukrajiny či medzinárodné okrúhle stoly o postavení žien, na ktorých s prednáškami vystúpili viaceré úspešné ženy v rozhodovacích pozíciách. Jeho najvýznamnejšou každoročnou aktivitou je medzinárodný ekumenický koncert, ktorý podporuje dialóg a toleranciu medzi národmi a stúpencami rozličných náboženských tradícií. Doteraz na ňom vystúpili umelci zo Slovenska, Cypru, Česka, Jordánska, Maďarska, Rumunska, Ruska i Ukrajiny a svojou podporou ho poctili viaceré svetové autority.

V roku 2008 bol koncert oficiálnym podujatím Európskeho roka medzikultúrneho dialógu a svojím posolstvom ho pozdravil vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Juščenko. O rok neskôr zaslal na podujatie svoj telegram aj pápež Benedikt XVI. Siedmy ročník stretnutia sa konal vrámci predsedníctva Maďarskej republiky v EÚ a v roku 2012 zrealizoval NAPS toto podujatie s Veľvyslanectvom Cyperskej republiky v Bratislave za účasti legáta jordánskeho princa El Hassan bin Talal. Pri uplynulom, deviatom ročníku koncertu, ktorý bol oficiálnym podujatím Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví Európy, spolupracoval inštitút s gréckokatolíckym biskupstvom v Košiciach.

V auguste 2012 uzavrel NAPS medzinárodnú zmluvu, na základe ktorej sa inštitút stal historicky prvým partnerom medzinárodného centra dialógu Al Liqa´a, ktorý v Bejrúte ustanovil a založil patriarcha Gregor III. za pomoci sultána Ománu. Všetky podujatia NAPS od jeho vzniku až doteraz boli realizované bez vstupných poplatkov alebo za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitatívne účely. Čestnými členmi združenia sú aj obaja bývalí prezidenti SR, Michal Kováč a Rudolf Schuster.