Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Interiér v severskom štýle je stelesnením minimalizmu

Foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Farebná jednoduchosť, čistota línií a spojenie minimalistických prvkov. Presne taký je štýl bývania typický pre severské krajiny.

Bratislava 27. júla (OTS) - Charakterizuje ho útulný, no zároveň aj priestranný a svetlý interiér plný praktického nábytku. Škandinávsky dizajn je síce pomerne striedmy, no jeho účelová jednoduchosť oslovuje čoraz viac domácností celého sveta. Získa si tento funkčný minimalizmus aj vás?

Zoznámte sa s bývaním, ktoré je charakteristické pre život v náročnej klíme Škandinávie, minimum hodín denného svetla a drsnosť krutých zím výrazne prispeli k vzniku tohto štýlu. Mnohí Severania tak v nepriaznivých podmienkach stavili na útulnosť svojich obydlí a snažili sa vyťažiť maximum z priestoru, v ktorom sa zdržiavali. Viete, aké ústredné prvky nájdete v severskom štýle bývania?

Voľba prírodných materiálov
Hodí sa do akejkoľvek miestnosti a predstavuje nezameniteľný dotyk prírody. Práve drevo je tým prírodným materiálom, čo dokáže zútulniť každú domácnosť. Nezostávajte len pri podlahách, nábytkom z dreva si doprajete pocit tepla a pohodlia domova. Svoje uplatnenie si tu nájde ako jedálenský stôl z masívu, tak aj leštené drevo či to surové. Tento materiál je vítaný v každej podobe a najviac vynikne s bielym interiérom. Nezabúdajte na čistotu línií a hladké spracovanie, no okrem dreva skúste zakomponovať aj vlnu či ľan.

Biela farba hrá dôležitú úlohu
Pri zariaďovaní severského interiéru by ste mali myslieť na jednoduchosť a praktickosť jednotlivých prvkov a voliť ich minimalistické spracovanie. Táto voľba je vítaná ako vo veľkých priestoroch, tak aj v miniatúrnych bytoch. Čistota bielej v kombinácii s denným svetlom opticky zväčšia miestnosť a interiér bude pôsobiť priestranne. Biele knižnice, police či kuchynská linka, to všetko splní svoj účel a priestor bude pôsobiť vzdušnejšie. Zabúdať by ste však nemali na farebné akcenty a celkovú hru kontrastov. Kombinujte drevo s farbami a okrem základnej bielej si vyberte aj jednu doplnkovú. Môže ísť napríklad o čiernu či šedú, všeobecne platí, že vhodnejšie sú neutrálne odtiene.

Kľúčové prvky interiéru
Severský štýl bývania je o dostatku svetla. Pokiaľ máte veľké okná, neblokujte si prístup k dennému svetlu záclonami. Navodiť útulnú atmosféru a hrejivý dojem vám pomôžu aj rôzne dekorácie. Chýbať nesmú textílie, čo vnesú do interiéru novú textúru a vsadiť by ste mali na praktické doplnky. Deka, čo je mäkká na dotyk, rad vankúšov, vďaka ktorým získate pohodlie, či pár svietnikov a funkčných svietidiel.

Neobklopujte sa zbytočnosťami, podstatou tohto bývania je mať vôkol seba len také veci, ktoré využijete. Práve minimalizmus, čistota a praktickosť nábytku ide ruka v ruke s ekologickým zmýšľaním. Získa si aj vás táto kombinácia bielej s nádychom prírody?