Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

V Iráne na kauciu prepustili zadržaných protagonistov šťastného videa

Na video snímke protagonisti tancujú na streche v Teheráne vo videoklipe k piesni Happy Foto: TASR/AP

Šiestich protagonistov videa Happy in Tehran minulú nedeľu zadržali a obvinili zo spáchania nemorálneho činu.

Teherán 22. mája (TASR) - Iránske úrady prepustili na kauciu šiestich mladých ľudí, ktorých zadržali za nakrútenie a šírenie iránskej verzie videoklipu k piesni "Happy" od amerického hudobníka Pharrella Williamsa. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Tri nezahalené Iránky a traja Iránci sa stali súčasťou globálneho internetového fenoménu, v rámci ktorého už vo viac ako 140 krajinách vrátane Slovenska vzniklo niekoľko stoviek lokálnych verzii pôvodného videoklipu.

Nahrávka piesne Happy in Tehran (Šťastný v Teheráne), nakrútená iPhonom a zverejnená na serveri YouTube, sa rýchlo rozšírila prostredníctvom internetových sociálnych sietí a upútala aj pozornosť iránskej polície.

Šiestich protagonistov videa Happy in Tehran minulú nedeľu zadržali a obvinili zo spáchania nemorálneho činu. Podľa exilových iránskych periodík boli vo väzbe vystavení tvrdému zaobchádzaniu a výsluchom.

Previnilcov "ukázali" aj v iránskej štátnej televízii ako varovanie mládeži, že úrady nebudú tolerovať porušovanie striktných islamských zásad verejnej morálky, uviedli noviny New York Times.

Svoje prepustenie na kauciu ohlásila ešte v stredu prostredníctvom Instagramu jedna zo zadržaných, módna fotografka Reihane Taravati. Súčasne poďakovala za podporu spevákovi Pharrellovi Williamsovi i početným stúpencom doma i v zahraničí, ktorí požadovali ich prepustenie. Iránski aktivisti následne potvrdili aj prepustenie ostatných protagonistov videa.

Islamské právo uplatňované v Iráne nariaďuje ženám, aby na verejnosti nosili závoje. Okrem toho zakazuje západnú populárnu hudbu i spoločný tanec mužov a žien.

K zásahu voči skupine došlo deň po tom, ako iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval na zmiernenie cenzúry internetu v islamskej republike.