Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Mobilná zdravotná starostlivosť môže ušetriť miliardy

Vyplýva to zo štúdie amerického výskumného inštitútu Juniper Research.

Bratislava 18. marca (TASR) - Až 4,4 miliardy eur ročne sa dá v celosvetovom meradle ušetriť zavedením mobilnej zdravotnej starostlivosti, známej tiež ako mHealth. Tá zároveň užívateľom so zdravotnými problémami prináša komfort a bezpečie, čím výrazne zvyšuje úroveň zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to zo štúdie amerického výskumného inštitútu Juniper Research.

"Masívne zavedenie služieb v oblasti mHealth by ročne mohlo znížiť výdavky na zdravotníctvo o miliardy eur. Tieto finančné prostriedky pritom často v napätých rozpočtoch na zdravotnú starostlivosť chýbajú," komentuje výsledky štúdie Michael Rabenstein zo spoločnosti emporia Telecom, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou mobilných telefónov najmä pre seniorov.

Štúdia odhalila päť kľúčových súčastí mobilnej zdravotnej starostlivosti, ktoré konečné úspory najviac ovplyvňujú. Sú to predovšetkým mapovanie a správa liečby chronicky chorých, upozorňovanie pacienta na pravidelné užívanie liekov, mobilná asistencia pacientovi v prípade núdze, jednoduchá dostupnosť informácií o zdravotnom stave a služby pre podporu telesného a duševného zdravia.

Autori štúdie konštatovali, že úspešné zavedenie služieb mHealth je podmienené schopnosťou koncových užívateľov porozumieť mobilným telefónom a príslušným aplikáciám.

Rakúska spoločnosť emporia Telecom, ktorá už vyše roka rozvíja aktivity aj na Slovensku, prezentovala na nedávnom veľtrhu mobility v Barcelone novinku, zohľadňujúcu požiadavky na tzv.eHealth. Prístroj je okrem základných funkcií vybavený lokalizáciou GPS a v prípade núdze dokáže poslať SMS s aktuálnou adresou majiteľa alebo označiť jeho súradnice na mape. Súčasťou je aj núdzové tlačidlo, po ktorého stlačení telefón začne bezpečnostnú procedúru vytáčania piatich vopred definovaných telefónnych čísel. Funkciu núdzového volania možno tiež spustiť vzdialene z unikátnych náramkových hodiniek. Neoceniteľnou pomôckou pre ľudí so zdravotnými problémami a najmä seniorov predstavuje inteligentný systém upozornení na užitie liekov. Jedinečná je aj trojica hier pre zlepšenie pamäti a trénovanie mentálnej kondície mozgu.