Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

J. Banáš získal za román o Štefánikovi ruskú národnú cenu

Veľvyslanec Ruskej federácie Igor Bratčikov s Jozefom Banášom a socenenou knihou. Foto: Jozef Banáš

Pre Banáša bolo udelenie ruskej národnej ceny nečakaným prekvapením, stal sa prvým Slovákom, ktorý túto tradičnú ruskú literárnu cenu dostal.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Borisovič Bratčikov zablahoželal v utorok spisovateľovi Jozefovi Banášovi k získaniu ruskej národnej ceny za "Najlepšiu knihu a vydavateľstvo roka 2020". Prestížne ocenenie odovzdali laureátom v desiatich kategóriách na ministerstve kultúry v Moskve 31. marca. "Pre pandemické opatrenia sa na ceremoniáli zúčastnili len domáci autori," uviedol pre TASR Banáš, ktorý získal prvú cenu v kategórii biografie za román "Prebijem sa! Štefánik", vydaný moskovským vydavateľstvom M.I.K.

Odborná porota zložená z predstaviteľov Ruskej národnej knižnice, týždenníka Literaturnaja gazeta a Ruského biografického inštitútu vyberala spomedzi 300 kníh domácej a cudzojazyčnej produkcie. Na druhom mieste sa umiestnila kniha autorskej dvojice Zvonarevová – Spiridonová Stratený raj Alexandra Alexejeva, na treťom mieste román Jurija Abdokova Nikolaj Pejko.

V 21. ročníku Národnej ceny za literatúru ju prvýkrát získal autor zo Slovenska. Podľa slov predsedu poroty Stanislava Rybasa boli kľúčovými kritériami pri výbere víťaznej knihy jej aktuálnosť a univerzálnosť. Veľvyslanec Bratčikov zdôraznil skutočnosť, že túto cenu získal román o Štefánikovi, ktorý ako astronóm spolupracoval s ruským observatóriom v Pulkove pri Petrohrade, prijal ho aj ruský cár Nikolaj II.: "Postava generála Milana Rastislava Štefánika, ktorú Jozef Banáš bravúrne opísal, presahuje svojím rozmerom slovenskú históriu a je súčasťou histórie univerzálnej."

Pre Banáša bolo udelenie ruskej národnej ceny nečakaným prekvapením, stal sa prvým Slovákom, ktorý túto tradičnú ruskú literárnu cenu dostal. "Som šťastný, že po nedávnom úspechu v Indii s románom o Alexandrovi Dubčekovi je táto kniha ďalšou prezentáciou významného Slováka vo svete. Spolu s účasťou vo finále Ceny Johanna Gottfrieda Seumeho v Nemecku s románom Zóna nadšenia je to moje najvyššie medzinárodné ocenenie," komentoval úspech spisovateľ, ktorý momentálne pripravuje ďalšiu knihu. Tentoraz chce slovenským, českým, ale aj zahraničným čitateľom priblížiť život, spôsob myslenia a práce zakladateľa najväčšieho obuvníckeho impéria na svete, geniálneho podnikateľa a motivátora Tomáša Baťu.