Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

J. Bárdos: Piargy rozprávajú jazykom lásky a vášne, každý mu porozumie

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Producentka Silvia Panáková uvádza, že film ukazuje, ako sa žilo, rozmýšľalo a aké bolo vtedajšie postavenie žien v patriarchálnej spoločnosti.

Bratislava 22. júla (TASR) - Príbeh o láske, vášni a nádeji rozpráva film Piargy. Snímka nakrútená podľa novely Františka Švantnera z medzivojnového obdobia podľa tvorcov zrkadlí dnešnú spoločnosť. Do slovenských kín vstúpi 22. septembra.

"Tento príbeh rozpráva jazykom lásky a vášne, som si istá, že mu každý porozumie," hovorí predstaviteľka hlavnej hrdinky Judit Bárdos. Piargy označuje za najdlhší projekt, na ktorom kedy robila. "Pracovalo na ňom veľmi veľa ľudí rôznych národností, čo dopomohlo k tomu, aby dostal medzinárodný temperament a iskru," dodáva herečka.

Producentka Silvia Panáková uvádza, že film ukazuje, ako sa žilo, rozmýšľalo a aké bolo vtedajšie postavenie žien v patriarchálnej spoločnosti. "Mohlo sa to stať v roku 1939, ale aj v roku 2022. Vzťahy medzi manželmi, rodičmi a deťmi či cirkvou a dedinou sa v mnohých smeroch dodnes nezmenili. Piargy sú metaforou boja dobra a zla a nastavujú zrkadlo pokrivenej morálke, ktorá nie je cudzia ani dnešnej spoločnosti," doplnila.

Film nakrútil macedónsky režisér Ivo Trajkov, s ktorým sa filmárka stretla pred mnohými rokmi, oslovil ju filmom Veľká voda. "Hlboko ma zasiahol. Mal dedinskú atmosféru a vzťahovú tému, aká bola aj v našej predlohe. Vtedy som si povedala, že by som s ním raz rada nakrútila film," vysvetľuje Panáková. Podľa nej Trajkov presne vedel, o čom sú dedinské vzťahy, keďže v podobnom prostredí vyrastal. "S našou scenáristkou Janou Skořepovou prišli so zaujímavým konceptom, ako 11-stranovú novelu Františka Švantnera rozšíriť, aké motívy doplniť a na aké sa zamerať, aby z toho mohol vzniknúť silný filmový príbeh," priblížila.

Dej sa odohráva v dedine Piargy. Krásna a chudobná Juliša (Judit Bárdos) sa vydá za syna najbohatšieho statkára, ocitne sa v rodine, kde vládnu tvrdé pravidlá. Nedokáže sa ubrániť násilným zvodom svokra a nechtiac sa ocitne uprostred drsného milostného trojuholníka. Tajomstvo neostane utajené a vyťažiť z neho zatúžia všetci. Julišina sestra, ľudia v obci, a dokonca aj dedinský kňaz.

V snímke sa ďalej predstavia Daniel Fischer, Attila Mokos, Lucia Siposová, Ivan Martinka, Jana Oľhová, Jana Kvantiková, Peter Nádasdi, Lucia Vráblicová či už zosnulý Marián Geišberg. "V roku 2016 padla prvá klapka práve s ním. Boli to zábery v Třebíčskej katedrále v Česku a na radnici v Bratislave. To sme netušili, že premiéry sa už nedožije, a je mi to veľmi ľúto, lebo to bol nielen mimoriadne talentovaný herec, ale predovšetkým úžasný človek," uzavrela Panáková.


Teaser trailer: