Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

J. Jakubisko oslavuje narodeniny pracovne, dokončuje triky k Perinbabe

Slovenský režisér Juraj Jakubisko. Foto: TASR Matej Hlbočan

Silným zapojením počítačovo generovaných trikov chce Jakubisko podľa svojich slov novou Perinbabou osloviť aj súčasnú generáciu divákov.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Slovenský filmový režisér, scenárista, kameraman a výtvarník Juraj Jakubisko oslavuje vo štvrtok 82. narodeniny. Rodák z Kojšova však na veľké oslavy nemá čas, a to ani teraz, keď sa aktivity drvivej väčšiny filmárov pre nový koronavírus zastavili. "Jakubisko aj napriek súčasnej situácii pracuje a dokončuje trikové scény k svojmu novému filmu Perinbaba a dva svety, ktorým nadväzuje na legendárnu rozprávku Perinbaba," informovala TASR PR manažérka Stanislava Borská.

"Narodeniny musia ísť bokom, jediná oslava, na ktorú sa teraz teším, je tá, ktorá bude po premiére novej Perinbaby v kinách," hovorí sám Juraj Jakubisko. "Súčasný stav sa prác na dokončovaní filmu, samozrejme, nepríjemne dotkol, ale napriek tomu pokračujeme a blížime sa k cieľu. Beriem to ako daň za to, že som sa na staré kolena pustil do práce s počítačovými trikmi," pokračuje s nadhľadom jeden z najúspešnejších slovenských režisérov.

Silným zapojením počítačovo generovaných trikov chce Jakubisko podľa svojich slov novou Perinbabou osloviť aj súčasnú generáciu divákov. "Pôvodná Perinbaba bude mať tento rok presne 35 rokov a nový film pre nových divákov a novú generáciu si vyžaduje aj nový prístup," dodáva Jakubisko. Vďaka výhodám súčasných filmových technológií navyše vo filme ožije aj pôvodná Perinbaba s tvárou zosnulej talianskej herečky Giulietty Masiny.

Premiéra je naplánovaná na december 2020.

Juraj Jakubisko (1938) je jeden z posledných mohykánov Československej novej vlny a tvorca medzinárodného významu, o ktorom sa učia študenti filmových fakúlt po celom svete. Známy je aj obdiv Federica Felliniho k jeho filmom. Za svoje filmy získal viac než 90 ocenení po celom svete, niekoľko čestných uznaní mu udelili napríklad na filmovom festivale v Benátkach. Medzi jeho najznámejšie diela patria Vtáčkovia, siroty a blázni, epos Tisícročná včela, komédia Nevera po slovensky alebo Sedím na konári a je mi dobre, Nejasná správa o konci sveta a práve kultová rozprávka Perinbaba, z ktorej sa stala neodmysliteľná vianočná klasika. Posledným filmom Juraja Jakubiska v slovenských kinách bola rekordne navštevovaná Bathory, ktorej návštevnosť do dnešného dňa žiadny iný slovenský film neprekonal.