Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

J. Kukal: Zima bola pre Ladu aj Kompánka najkrajším ročným obdobím

Na archívnej snímke Jan Kukal. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výstava sa zameriava predovšetkým na Kompánkovu maľbu, ktorá je podľa slov kurátora niekedy mylne považovaná za menej kvalitnú než Kompánkove sochy.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Maliarske a sochárske dielo Vladimíra Kompánka môžu obdivovať od štvrtka návštevníci výstavy "Vladimír Kompánek: Čaro zimy a fašiangov" v Galérii mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci.

Na nápad usporiadať tematickú výstavu Vladimíra Kompánka (1927 - 2011) priviedlo jej autora niekoľko zápisov v pamätnej knihe na minuloročnej prezentácii diela Josefa Ladu v Mirbachovom paláci. "Návštevníci písali o Ladovi ako o českom Kompánkovi. Niektoré podobnosti by sa skutočne našli. Okrem mimoriadneho talentu to bola zima, ktorá bola pre oboch najkrajším ročným obdobím," hovorí Jan Kukal, ktorý sa podpísal pod koncepciu a realizáciu výstavy. "Obaja tiež celý život spomínali na šťastné detstvo, Lada v malebných Hrusiciach neďaleko Prahy, Kompánek v rodnom Rajci. Obaja si dokázali uchovať mimoriadne silný vzťah k rodisku, kam sa celý život vracali po inšpiráciu," dodal.

Kompánek ešte predtým ako sa stal akademickým sochárom, začal maľovať. "A to predovšetkým zásluhou svojho profesora kreslenia na gymnáziu v Žiline Stanislava Bíroša. K tejto svojej záľube sa neskôr s veľkým úspechom vrátil. Bol to jeho nápad založiť Skupinu Mikuláša Galandu, ktorá vyprofilovala veľké osobnosti slovenského moderného maliarstva ako Milan Paštéka, Milan Laluha, Rudolf Krivoš a Andrej Barčík," prízvukuje Kukal, obdivovateľ mimoriadneho diela Vladimíra Kompánka, ktoré je významnou súčasťou slovenského a európskeho kultúrneho dedičstva.

Výstava sa zameriava predovšetkým na Kompánkovu maľbu, ktorá je podľa slov kurátora niekedy mylne považovaná za menej kvalitnú než Kompánkove sochy. "Pokúsil som sa vybrať to najlepšie z jeho tvorby od 50. rokov minulého storočia až po nové milénium. Som rád, že Galéria mesta Bratislavy mi umožnila túto výstavu uskutočniť," poznamenal Kukal s tým, že vybrané diela ochotne požičalo 11 slovenských galérií. "Prekvapivo nás neodmietol ani žiadny z oslovených zberateľov, i keď obrazy so zimnými motívmi im budú počas Vianoc určite chýbať," uzavrel.

Výstava potrvá do 23. februára 2020.