Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Jack Rozparovač bol v skutočnosti žena, tvrdí britský autor

Ilustračné foto Foto: TASR

Bývalý právnik John Morris je presvedčený, že brutálne vraždy prostitútok, ku ktorým došlo v roku 1888 v londýnskej štvrti Whitechapel, má na svedomí Walesanka Lizzie Williamsová.

Birmingham 10. mája (TASR) - Búrlivú diskusiu vyvolala nová kniha britského autora, ktorý sa snaží dokázať, že svetoznámy sériový vrah Jack Rozparovač bol v skutočnosti ženou.

Historikmi kritizované tvrdenie sa objavilo v nedávno vydanej knihe s názvom " Jack the Ripper: The Hand of a Woman" (Jack Rozparovač: Ruka ženy). Napísal ju bývalý právnik John Morris spolu so svojím už medzičasom zosnulým otcom Byronom.

Morris (62) je presvedčený, že brutálne vraždy prostitútok, ku ktorým došlo v roku 1888 v londýnskej štvrti Whitechapel, má na svedomí Walesanka Lizzie Williamsová.

Williamsová bola manželkou kráľovského lekára Sira Johna Williamsa. Toho v minulosti viacerí kriminalisti označili za hlavného podozrivého v kauze Jacka Rozparovača, ktorého totožnosť sa nikdy nepodarilo vypátrať.

Lekárova manželka údajne vraždila prostitútky v stave duševného rozrušenia a nenávisti, vyvolaných skutočnosťou, že nemohla mať deti. Autori knihy k tomuto záveru dospeli po preštudovaní tisícok právnych a zdravotných dokumentov týkajúcich sa prípadu.

"Vôbec nemožno pochybovať o tom, že Jack Rozparovač bol žena. Každý však verí tomu, že išlo o muža, takže dôkazy svedčiace o opaku sa vždy ignorovali," vyhlásil Morris pre noviny Birmingham Mail. Súčasne pripustil, že viacerí experti jeho argumenty odmietli.

Podľa Morrisa jeho teóriu podporuje fakt, že trom zavraždeným prostitútkam páchateľ vyrezal z tela maternicu. Žiadna z usmrtených žien pritom nebola sexuálne zneužitá. Množstvo ďalších stôp údajne poukazuje na to, že išlo o dielo ženy.

Autor sa okrem toho domnieva, že pôrodník Williams - majiteľ interrupčnej kliniky vo Whitechapeli - mal milostný pomer s jednou z neskôr zabitých prostitútok.

Samotná Williamsová sa krátko po vraždách z roku 1888 psychicky zrútila. Zomrela v roku 1912 na rakovinu, pričom sa do centra pozornosti polície nikdy nedostala.