Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Najhlbšie miesto v oceáne je ako mesačná krajina, tvrdí James Cameron

Režisér James Cameron Foto: TASR/AP Photo/Dan Steinberg

Režisér filmov Titanic či Avatar je jediným človekom, ktorý sa do Mariánskej priekopy pod hladinou Tichého oceánu ponoril sám.

Washington 26. marca (TASR) - Najhlbšie miesto na zemeguli v Mariánskej priekope pod hladinou Tichého oceánu je ako z iného sveta - pusté, skľučujúce, zlovestné, akási mesačná krajina. Vyhlásil to dnes svetoznámy americký filmový režisér a tvorca kasových trhákov Titanic či Avatar James Cameron, keď absolvoval sólový ponor do uvedenej časti oceánu.

"A milujem to tam," dodal režisér, ako ho citovala agentúra AP.

Cameron čoskoro po vynorení s ponorkou vyhlásil, keď sa dostal na to čudné, temné miesto 11 kilometrov pod hladinou Tichého oceánu, kde boli pred ním iba dvaja ďalší muži, sľúbil si jedno: že si tú nezvyčajnosť naplno vychutná.


Galéria: Vynorenie Jamesa Camerona z Mariánskej priekopy


Niečo podobné totiž neurobil, keď sa prvýkrát ponoril k podmorskému hrobu Titanicu, a ani astronauti kozmickej lode Apollo nemali čas na to, aby si užili priestor, v ktorom sa nachádzali.

"Nastala chvíľa, keď som sa zastavil a iba vnímal okolie. Povedal som si: 'Som práve tu, som na dne oceánu, na najhlbšom mieste Zeme. Čo to znamená?" povedal dnes Cameron novinárom na telefonickej konferencii, po tom, čo strávil tri hodiny na dne Mariánskej priekopy.



"Iba som tam sedel a pozeral sa von oknom, pozeral som sa na tú pustú, stiesňujúcu mesačnú pláň. Cítil som vďaku," povedal režisér.

Takisto si uvedomoval, aký je osamelý.

"Najviac zo všetkého som cítil osamotenosť, uvedomoval som si, aký som maličký tam dolu, na tom obrovitánskom, čiernom, neznámom a neprebádanom mieste," opísal Cameron.

Tvorca filmových trhákov sa priznal, že dúfal, že uvidí nejakú čudnú podmorskú príšeru, tvora, ktorý by v ňom prebudil rozprávača príbehov - ale nič také sa nestalo. Všetko, čo videl, boli len maličké živočíchy podobné krevetám.

Ale to je v poriadku, dodal Cameron. V tomto dobrodružstve išlo totiž o bádanie, vedu a objavy. Režisér je jediným človekom, ktorý bol na mieste sólovo. Použil pritom ponorku, ktorú sám pomohol navrhnúť. Cameron je takisto prvým človekom, ktorý dosiahol túto hĺbku (10.898 metrov) od roku 1960, keď bola prvýkrát skúmaná.

Cameron strávil na dne tri hodiny, dlhšie než jeho jediní predchodcovia Don Walsh a Jacques Piccard. Tí tam pri svojej jedinej návšteve pred 52 rokmi strávili 20 minút. Režisér však pobudol na dne Mariánskej priekopy menej než šesť hodín, ktoré plánoval. Vyhlásil ešte, že sa tam vráti.

"Pokladám to za začiatok. Začiatok sprístupnenia tohto miesta," uviedol Cameron.


Režisér počas ponoru filmoval Mariánsku priekopu, ktorá sa rozkladá 322 kilometrov juhozápadne od tichomorského ostrova Guam. Cesta dolu na najhlbšie miesto mu trvala dve hodiny a 36 minút, začal ju v nedeľu popoludní amerického východného času.

Foto: TASR/AP


Návrat v 12-tonovej, svietivo zelenej ponorke nazvanej Deepsea Challenger mu trval 70 minút, teda kratšie, než sa očakávalo. Oznámila to spoločnosť National Geographic Society, ktorá expedíciu sponzorovala.
Foto: TASR/AP

Jediné, čo sa pokazilo, bola hydraulika systému na zbieranie kameňov a živočíchov. Práve vtedy, keď mal Cameron odobrať prvú vzorku, do vody unikla a vystrekla hydraulická kvapalina - a on nemohol nič priniesť.

Tlak na ponorku bol obrovský - porovnateľný s tromi športovými úžitkovými vozidlami, spočívajúcimi na prste človeka. Pod týmto tlakom sa ponorka "scvrkla" o sedem centimetrov, dodal Cameron.

"Je to veľmi čudné prostredie. Nemôžem povedať, že je veľmi príjemné. A nemôžete sa ani vystrieť," povedal Cameron.