Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Magazín

Najstarší človek na svete oslávil 116. narodeniny

Misao Okawaová Foto: TASR/AP

Japonka Misao Okawaová za svoju dlhovekosť vďačí dostatku spánku a zdravému jedlu

Tokio 5. marca (TASR) - Najstaršia človek na svete, Misao Okawaová z Japonska, dnes oslávila svoje 116. narodeniny. Žena, ktorá je jednou z 24 žijúcich Japoncov nad 110 rokov, tvrdí, že nikdy nebola chorá a za svoju dlhovekosť vďačí dostatku spánku a zdravému jedlu, oznámilo webové vydanie britského denníka Guardian.

Okawaová je zároveň jedným z piatich potvrdených žijúcich ľudí - všetko žien -, ktorí sa narodili v 19. storočí. Oslávenkyňa, ktorá žije v domove dôchodcov v meste Osaka, sa narodila v roku 1898, keď bola ešte na tróne britská kráľovná Viktória. Vydala sa v roku 1919, jej manžel zomrel v roku 1931.

Stala sa matkou troch potomkov, z ktorých dvaja ešte žijú a sú z nich deväťdesiatnici. Má štyri vnúčatá a šesť pravnúčat.

Odborníci pripisujú dlhovekosť Japoncov ich tradičnej nízkotučnej strave, cenovo dostupnej zdravotnej starostlivosti, vysokým dôchodkom, ako aj aktívnemu životu v kruhu rodiny a priateľov.

V Japonsku vlani žilo viac než 54.000 osôb vo veku nad 100 rokov, pričom tamojšia populácia starších obyvateľov bude v nasledujúcich desaťročiach prudko stúpať. Štvrtina zo 127 miliónov Japoncov má 65 a viac rokov, tento počet sa však v polovici 21. storočia zvýši na približne 40 percent, píše Guardian.