Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Tlmočníka z pietnej rozlúčky s Mandelom hospitalizovali na psychiatrii

Americký prezident Barack Obama reční vedľa tlmočníka posunkovej reči pri zádušnej omši pri rozlúčke s Nelsonom Mandelom. Foto: TASR/AP

Muž pripísal svoje chybné tlmočenie epizóde schizofrénie a opísal aj svoje halucinácie - videl, ako sa k štadiónu blížia anjeli.

Johannesburg 19. decembra (TASR) - Tlmočníka do posunkovej reči na rozlúčke so zosnulým Nelsonom Mandelom, obvineného z vymýšľania posunkov, hospitalizovali na psychiatrii. Informovali o tom miestne médiá v Juhoafrickej republike (JAR), na ktoré sa odvolávala webová stránka britskej spravodajskej stanice BBC.

Tlmočník Thamsanqa Jantjie "sa zrejme nervovo zrútil", vyhlásila jeho manželka Siziwe.

Odborníci na posunkovú reč obvinili tlmočníka, že posunkami vyjadroval slová ako "krevety" či "hojdacie kone", keď minulý týždeň tlmočil smútočné prejavy na pietnom akte na počesť Mandelu v Johannesburgu. Bojovník proti apartheidu, laureát Nobelovej ceny za mier a prvý černošský prezident JAR zomrel 5. decembra vo veku 95 rokov.

Jantjie sa po pietnej rozlúčke bránil, že počas tlmočenia dostal náhly záchvat schizofrénie. A trval na tom, že je kvalifikovaný tlmočník.

Juhoafrická námestníčka ministra pre zdravotne nespôsobilých Hendrietta Bogopaneová-Zuluová oznámila, že spoločnosť, ktorá tlmočníka zamestnávala, "zmizla".

Manželka vzala Jantjieho v utorok 17. decembra na psychiatrickú kliniku neďaleko Johannesburgu na kontrolu a lekári navrhli okamžitú hospitalizáciu. Napísali to miestne noviny The Star.

Duševne sa zrútil

Thamsanqa Jantjie, tlmočník na pohrebe Nelsona Mandelu
Foto: TASR/AP
"Posledných pár dní bolo ťažkých. Pomáhali sme mu, pretože sa zrejme duševne zrútil," vysvetlila pani Jantjieová.

Jantjie minulý týždeň vyhlásil, že v deň pietnej spomienky na Mandelu mal ísť na lekársku kontrolu, ale odložil ju.

Počas spomienky na štadióne FNB v Johannesburgu, ktorá sa vysielala naživo do celého sveta, stál Jantjie na pódiu vedľa kľúčových rečníkov vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu a Mandelových vnúčat - a "tlmočil" do posunkovej reči ich smútočné prejavy.

Muž pripísal svoje chybné tlmočenie epizóde schizofrénie a opísal aj svoje halucinácie - videl, ako sa k štadiónu blížia anjeli.

Biely dom odmietol obavy, že tlmočník predstavoval bezpečnostnú hrozbu pre Obamu.

Odborníci na posunkovú reč uviedli, že robil "nezvyčajné, zábavné gestá" a vlastne sa len "oháňal rukami okolo seba".

Vládna strana Africký národný kongres (ANC) informovala, že pána Jantjieho využila v minulosti ako tlmočníka už viackrát a "nezaznamenala žiadne sťažnosti na kvalitu služieb, kvalifikovanosť alebo chorobu" tlmočníka.