Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Jeden svet premiéruje dokument Adam Ondra: Posunúť hranice

Na archívnej snímke český skalný lezec Adam Ondra. Foto: TASR/Jakub Kotian

Filmári Ondru sprevádzali tri roky nielen počas náročných tréningov, ale aj doma, počas spoločných chvíľ s rodičmi, najmä s priateľkou Ivou.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Svetoznámeho horolezca v bezprostrednej intimite počas náročnej prípravy na olympiádu v Tokiu zachytáva dokumentárny film Adam Ondra: Posunúť hranice od režijného dua Jana Šimánka a Petra Zárubu. "Ukazuje skutočnú cenu za úspech nielen pre Adama, ale aj pre jeho priateľku Ivu," približuje distribučná spoločnosť Film Expanded snímku, ktorá divákom odhalí vypäté športové momenty, tréning i pohodlie rodinnej atmosféry svetovej horolezeckej hviezdy. Dokument bude mať slovenskú premiéru na festivale Jeden svet v utorok (8. 11.).

Štvornásobný majster sveta Ondra lezie od veku, keď sa naučil chodiť. V dvanástich rokoch sa zaradil medzi desať najlepších horolezcov na svete. Svoj prvý svetový pohár získal, keď mal 16 rokov, v roku 2017 sa mu podarilo vyliezť najťažšiu trasu na svete, a tým opäť posunúť hranice lezenia.

Ondra zbiera medaily, rekordy a hoci sa stal celosvetovou športovou hviezdou, vo svojom jadre zostáva rovnaký: pokorný, pracovitý a absolútne oddaný lezeniu. Tentoraz čelí novej výzve, náročnej olympiáde v Tokiu. Okrem vyčerpávajúceho tréningu však bojuje aj s naliehavou dilemou. Otázne je, či dokáže skĺbiť rodinný život s profesionálnou lezeckou kariérou, a tým nastoliť vo svojom živote harmóniu.

Filmári Ondru sprevádzali tri roky nielen počas náročných tréningov, ale aj doma, počas spoločných chvíľ s rodičmi, najmä s priateľkou Ivou. "Počas natáčania sa Iva stala veľmi dôležitou postavou filmu, pretože je Adamovi veľkou oporou, aj keď jej úloha nie je vždy jednoduchá," dodávajú tvorcovia dokumentu, ktorý už uviedli švajčiarsky festival Visions du Réel či britský Sheffield DocFest.

"Obaja sme aktívnymi lezcami a citlivo vnímame zmeny, ktorými lezenie v súčasnosti prechádza, ako ho ovplyvňujú komerčné tlaky. Zaujímala nás Adamova vnútorná motivácia, 'umanutosť' i túžba zvíťaziť a posúvať hranice svojich možností. A tiež špecifický tréning na olympiádu, ktorým svoje telo 'deformuje' na vykonanie jediného ťažkého kroku," komentovali režijný zámer Šimánek a Záruba.

Dokument po premiére na festivale Jeden svet príde do kín po celom Slovensku.