Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Jeden svet premiéruje Pongo Calling, príbeh bojovníka za rómske práva

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Pohľad súčasného diváka na rómsku tému je presýtený mnohými klišé, každoročne vznikajú 'zásadné rómske filmy', a pritom stále vieme málo, hovorí o motivácii na vznik filmu slovenská producentka.

Bratislava 9. november (TASR) – Pongo Calling je film českého režiséra Tomáša Kratochvíla, ktorý v ňom rozpráva príbeh bojovníka za rómske práva Štefana Ponga. Dokument o šoférovi, inšpiratívnom nielen pre rómsku komunitu, uvádza v stredu v slovenskej premiére festival Jeden svet. Do kín vstupuje 10. novembra.

"Sleduje príbeh bojovníka za ľudské práva z kabíny jeho nákladného auta do neznámeho sveta slávy na sociálnych sieťach, pouličných protestov, založenia vlastnej charitatívnej organizácie a zdanlivo nekonečných hádok s manželkou," približuje "rómsku lovestory zo súčasnej Európy" distribučná spoločnosť Film Expanded. Svetovú premiéru mala na festivale DocFest v Sheffielde.

Štefan Pongo po príchode do Spojeného kráľovstva pracuje na náročných zmenách ako kamionista, aby svojím deťom zabezpečil plnohodnotné vzdelanie a krajšiu budúcnosť. Po práci na cestách sleduje, ako jeho dve deti nastúpili na univerzitu a bez problémov ju vyštudovali. Nedokáže sa prizerať stereotypom a predsudkom, ktoré mnohým Rómom ničia život. Keď český prezident v prejave vykreslí Rómov ako lenivých povaľačov, na sociálne siete zverejní výzvu, aby všetkým ukázal, že Rómovia poctivo žijú, pracujú a platia dane. Za jednu noc mu prídu tisícky fotiek Rómov pri práci.

"Chcel by som, aby aj vďaka filmu bola zviditeľnená rómska väčšina: sú to bežní, pracujúci ľudia zo strednej triedy bez existenčných problémov a bez mnohých charakteristík, ktoré Rómom stereotypne pripisujeme. Ľudia, ktorí by chceli v Českej republike a na Slovensku žiť normálny život, ale systémový rasizmus im to stále neumožňuje. A tak sa mnohí z nich sťahujú na západ a naša spoločnosť o nich prichádza," vysvetľuje režijný zámer Kratochvíl.

"Rodina Pongovcov si našla v Británii nový domov. Cítia sa tam bezpečne, usilovne pracujú, budujú si kariéry. Prial by som si, aby aj náš film trochu prispel k tomu, že sa raz budú Rómovia podobne cítiť aj u nás," dodáva producent Radim Procházka. "Pohľad súčasného diváka na rómsku tému je presýtený mnohými klišé, každoročne vznikajú 'zásadné rómske filmy', a pritom stále vieme málo. My ponúkame realitu, v ktorej Rómovia rozprávajú bezchybnou angličtinou, študujú a pracujú a hlavný hrdina je aktivista," hovorí o motivácii na vznik filmu aj jeho slovenská producentka Barbara Janišová Feglová.



Trailer Pongo Calling: