Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Jeden z vynálezcov snoubordu podľahol rakovine

Jake Burton Carpenter, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Carpenterova firma sídlila vo Vermonte. Začiatok podnikania nebol ľahký - v prvom roku predali len 300 snoubordov.

Washington 22. novembra (TASR) - Vo veku 65 rokov podľahol rakovine Jake Burton Carpenter, ktorý je považovaný za jedného z vynálezcov snoubordu. Bol zakladateľom firmy Burton Snowboards, ktorá vyrába snoubordy aj pre olympionikov.

Ako v noci na piatok informovala britská mediálna spoločnosť BBC, Carpenter zomrel na komplikácie súvisiace s rakovinou.

Carpenterovi v minulosti diagnostikovali Miller Fisherov syndróm - veľmi zriedkavé ochorenie, v dôsledku ktorého v roku 2015 na niekoľko týždňov ochrnul.

V roku 2011 mu zistili aj rakovinu semenníkov, z ktorej sa vyliečil. Tento mesiac však Carpenter poslal kolegom vo firme e-mail, v ktorom napísal: "Nebudete tomu veriť, ale rakovina sa mi vrátila". Dodal, že je odhodlaný bojovať a chorobu zvládnuť.

Carpenterova firma sídlila vo Vermonte. Začiatok podnikania nebol ľahký - v prvom roku predali len 300 snoubordov, Carpenter bol však napriek prvým neúspechom presvedčený o správnosti svojej vízie. Snoubording sa stal olympijským športom od roku 1998.