Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Joanne Rowlingová uspela s detektívkou, ktorú napísala pod pseudonymom

Britská spisovateľka JOANNE KATHLEEN ROWLINGOVÁ, autorka príbehov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Foto: TASR/AP

Rowlingová si na svoj tajný zámer vybrala mužské meno Robert Galbraith, pod ktorým vydala "debutový" kriminálny román.

Londýn 14. júla (TASR) - Britská spisovateľka Joanne Rowlingová, autorka celosvetovo úspešných fantasy románov o Harrym Potterovi, uspela aj v žánrovo odlišnej literárnej oblasti. Pod pseudonymom sa jej totiž podarilo vydať kritikou kladne prijatú detektívku, informovala dnes agentúra AP.

Rowlingová si na svoj tajný zámer vybrala mužské meno Robert Galbraith, pod ktorým vydala "debutový" kriminálny román s názvom Volanie kukučky (The Cuckoo's Calling). Kniha rozpráva príbeh o vojnovom veteránovi, z ktorého sa neskôr stal súkromný vyšetrovateľ riešiaci záhadnú smrť supermodelky.

Román vyšiel v apríli vo vydavateľstve Sphere a dočkal sa priaznivých recenzií. Rowlingovú, ako skutočnú autorku knihy, odhalil britský denník Sunday Times, ktorý sa snažil vypátrať, ako je možné, že začínajúci spisovateľ prišiel s takým vyzretým dielom. Pravdivosť odhalenia potvrdila aj hovorkyňa Rowlingovej.

Spisovateľka sa priznala, že si priala, aby mohla v anonymite zostať aspoň trocha dlhšie, nakoľko "byť Robertom Galbraithom bola veľmi oslobodzujúca skúsenosť". "Bolo úžasné publikovať bez mediálneho cirkusu a očakávania verejnosti. Dostať priaznivú odozvu pod iným menom je veľmi príjemný pocit," dodala.