Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

J. Ďurdiak: Mojimi vzormi bol Menšík, Filipovský, Filčík a Nicholson

Na archívnej snímke Juraj Ďurdiak. Foto: TASR - Michal Svítok

Málokomu sa podarilo uspieť rovnako dobre v opere, operete, v muzikáloch aj v činohre. Kombinácia žánrov bola podľa neho na jednej strane náročná, ale na druhej strane to bola výzva.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Tak, ako každý človek, aj herec Juraj Ďurdiak má svoje vzory. Ako uviedol pre TASR pri príležitosti svojho okrúhleho životného jubilea 70 rokov, hneď na začiatku kariéry spolupracoval s velikánmi ako Vladimír Menšík či František Filipovský.

"Samozrejme, mal som aj ďalšie vzory, napríklad herec Ctibor Filčík bol pre mňa taká osobnosť, v ktorej som sa čiastočne videl. V zahraničí je to zase Jack Nicholson. To je osobnosť, ku ktorej som sa chcel dopracovať a aspoň priblížiť k jeho herectvu. Z režisérov vo filme na mňa na Slovensku zapôsobil hádam najviac Martin Hollý a v divadle pochopiteľne zase Jozef Bednárik," vyznal sa jubilant.

Divadelný, filmový a televízny herec, operný spevák a pedagóg Juraj Ďurdiak sa v stredu 27. apríla dožíva 70 rokov.

Narodil sa 27. apríla 1952 v Bratislave. V roku 1974 absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) a neskôr na Štátnom konzervatóriu odbor operný spev.

Juraj Ďurdiak má na svojom konte desiatky postáv v rôznych divadelných žánroch, uplatnil sa v opere, operete, v muzikáli i v činohre. Účinkoval v troch desiatkach filmov doma aj v zahraničí a jeho tvár poznajú diváci z viacerých televíznych inscenácií a seriálov.

V rokoch 1974 - 1976 bol členom Divadla pre deti a mládež v Trnave, kde debutoval postavou Mira v inscenácii Prekroč svoj tieň. Ďalej stvárnil Kaya v rozprávke Snehová kráľovná či Skrčka v Nevedkových dobrodružstvách.

V rokoch 1976 až 1983 natočil ako herec v slobodnom povolaní približne 30 filmov v rôznych zahraničných produkciách. Jeho princa z rozprávky Princ a Večernica (1978), v ktorej si zahral po boku Libuši Šafránkovej, poznajú celé generácie televíznych divákov.

Málokomu sa podarilo uspieť rovnako dobre v opere, operete, v muzikáloch aj v činohre. Kombinácia žánrov bola podľa neho na jednej strane náročná, ale na druhej strane to bola výzva. "Som v prapodstate herec. Od troch rokov som stál na javisku, ale operný spev bola pre mňa veľká životná túžba. Istá nedôvera operného prostredia voči hercovi, či sa zhostí postavy v pre neho nie v materskom žánri, bola po celý čas môjho hosťovania v SND citeľná. Ale - zocelilo ma to," uviedol všestranný umelec.

Záber z opery Bábiky majstra Pedra, Juraj Ďurdiak /vľavo/ako majster Pedro.
Foto: archív TASR


Podľa jeho slov niečo podobné sa odohralo v operetnom prostredí na Novej scéne, ale presvedčivý úspech v postave Pimpinelliho (opereta Paganini) túto opatrnosť zlomil. "Nakoniec Komorná opera zanikla a ja som ostal verný Divadlu Nová scéna, ktoré mi napokon dalo naviac javiskových príležitostí. A verím, že ešte dá," objasnil Juraj Ďurdiak.

Účinkoval nielen v slovenských, ale aj v nemeckých, maďarských a českých filmoch. Nesmierne ho však oslovila práca v maďarskom filme, kde mal možnosť stretnúť sa najväčšími špičkami ako bol napríklad Tamás Major. "Určitá miera izolácie maďarských umelcov, vyplývajúca predovšetkým z jazykovej bariéry, možno zapríčiňuje, že nevieme o obrovských rozmeroch maďarského divadla aj filmu. Dodnes mám nostalgické spomienky a som za to veľmi vďačný," povedal umelec.

Do Poetického súboru Novej scény nastúpil Juraj Ďurdiak v roku 1983. Bol Mozartom v inscenácii Malé tragédie - Mozart a Salieri, Čemickým v hre Jánošík podľa Vivaldiho, či Borisom Dikojom v Ostrovského Búrke. Ako člen Komornej opery (1986 - 1990) spieval napríklad v operách Albert Hering, Ariadna, Číňanky, Lucio Silla, Skriňa. Hosťoval aj v opere SND ako sólista tenor vo viacerých operách i operetách.

Na archívnej snímke Juraj Ďurdiak, ktorý stvárňuje hlavnú postavu psychiatra Martina Dysarta v divadelnej hre, psychologickej dráme anglického dramatika Petra Shaffera s názvom "Equus".
Foto: TASR - Martin Baumann


V rokoch 2003 až 2006 pôsobil ako umelecký riaditeľ v Divadle Nová scéna a neskôr (2011-2015) bol jeho generálnym riaditeľom. Svoje výrazné herectvo i muzikalitu uplatnil aj v muzikáloch Grand Hotel, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Klietka Bláznov, Krysař, Traja mušketieri, Pokrvní bratia, Princ a Večernica, v súčasnosti hrá postavu Intrigána v muzikáli Jánošík.

Z činoherných inscenácií možno vyzdvihnúť jeho stvárnenie psychológa Dysarta v dráme Equus, ale aj účinkovanie v komédiách Blbec na večeru a Nemocnica na pokraji. Účinkoval vo viacerých televíznych inscenáciách i seriáloch ako napr. Búrlivé víno, Chlapi neplačú, Vlci, Hotel či aktuálne v seriáli Nemocnica. V rámci filmovej tvorby hral v snímkach Smrť šitá na mieru (1979), Úsmev diabla (1987) či z novodobejších Román pre ženy (2004).

Juraj Ďurdiak odovzdáva svoje dlhoročné skúsenosti študentom Konzervatória v Bratislave, kde je od roku 2003 pedagógom v odbore šansón. Svoje životné jubileum, ako prezradil TASR, oslávi v kruhu milých ľudí, dobrého jedla, pitia a láskavej atmosféry na každoročnej akcii vo svojej záhrade, ktorú nazýva Vítanie jari.