Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Jubiluje Dušan Kováč, výročie majú Eduard Bindas a Ľudovít Greššo

Foto: Teraz.sk/TASR

Svoje 65. narodeniny oslavuje americký filmový herec a režisér MEL GIBSON známy z akčných a historických filmov.

Bratislava 3. januára (TASR) – Britský spisovateľ JOHN RONALD REUEL TOLKIEN priviedol čitateľov do fantastického sveta, ktorý ožil v jeho legendárnej trilógii Pán prsteňov. Jeho romány sa dočkali aj filmového spracovania.


Ako ríša fantázie sa musí dnešným generáciám javiť aj éra budovateľského nadšenia. K nej patrilo aj stachanovské hnutie neúnavných robotníkov. Jeho zakladateľ donbaský baník ALEXEJ GRIGORIEVIČ STACHANOV sa narodil pred 116 rokmi.


Pred 102 rokmi sa narodila česká spisovateľka a učiteľka KVĚTA LEGÁTOVÁ, autorka novely Želary známej vďaka svojej filmovej podobe.


Taliansky filmový režisér a scenárista SERGIO LEONE režíroval svetoznáme westerny ako Pre hrsť dolárov navyše, Dobrý, zlý a škaredý a Vtedy na západe. Narodil sa pred 93 rokmi.


Svoje 65. narodeniny oslavuje americký filmový herec a režisér MEL GIBSON známy z akčných a historických filmov ako napríklad Smrtonosná zbraň alebo Statočné srdce, či Patriot.


Nemecký pilot F1 MICHAEL SCHUMACHER, viacnásobný majster sveta, sa dnes dožíva 53 rokov. Od 29. decembra 2013, kedy pri lyžovačke utrpel vážny úraz hlavy, je v kóme.


Pred 32 rokmi sa panamský diktátor a generál Manuel Noriega vzdal jednotkám USA. Previezli ho na Floridu, kde sa s ním začal súdny proces pre obchod s drogami.


Americký robot Spirit pristál na planéte Mars pred 18 rokmi.


Sám na jachte. Štrnásťročný britský chlapec Michael Perham ako najmladší človek na svete preplával Atlantik. Stalo sa tak pred pätnástimi rokmi.


Pred 106 rokmi sa vo Zvolene narodil herec ĽUDOVÍT GREŠŠO. Hral v mnohých slovenských filmoch a seriáloch, naposledy sa po boku legendárneho českého herca Rudolfa Hrušínského objavil v snímke Pozor, vizita.


Obľúbeným divadelným, filmovým ale aj dabingovým hercom bol EDUARD BINDAS, člen činohry Novej scény v Bratislave. Nechýbal v žiadnej humoristickej relácii a nikdy nepokazil zábavu. Narodil sa pred 96 rokmi.


Ženské meno Daniela má hebrejský pôvod a v preklade znamená "Boh je môj sudca".


Historik JOZEF JABLONICKÝ bol popredným odborníkom na demokratický protifašistický odboj, ktorému venoval niekoľko publikácií. Pre svoj objektívny pohľad na SNP ho pred rokom 1989 prenasledoval komunistický režim. Dnes by mal 89 rokov.


Jeho kolega, historik a spisovateľ DUŠAN KOVÁČ sa dnes dožíva okrúhleho jubilea 80 rokov. Venuje sa slovenským a stredoeurópskym dejinám 19. storočia a prvej polovice 20. storočia. Popri vedeckom prínose je skvelým rozprávačom a svoj literárny talent zúročil v prozaických dielach aj rozhlasových hrách.