Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Jubiluje pápež František, narodil sa aj Ludwig van Beethoven

Foto: Teraz.sk/TASR

Ženské meno Kornélia, ktorému patrí dnešné meno v kalendári, je odvodené z mena rímskeho rodu "Cornelius", čo v preklade znamená "roh".

Bratislava 17. decembra (TASR) – Pred 29 rokmi, v roku 1992, sa konala historicky posledná schôdza Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). Poslanci na nej prijali záverečné uznesenie o zániku ČSFR a vzniku samostatnej Slovenskej republiky a samostatnej Českej republiky.


V ten istý deň, ale 17. decembra 1987, rezignoval Gustáv Husák na funkciu generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ). Na tomto poste ho nahradil Miloš Jakeš, ktorý zostal "jako kůl v plotě".


Po vyše 1270 rokoch je prvým pápežom, ktorý sa nenarodil v Európe, prvou hlavou katolíckej cirkvi pochádzajúcou z amerického kontinentu a tiež prvým jezuitom na tomto poste. Pápež FRANTIŠEK, vlastným menom Jorge Mario Bergoglio, sa narodil v hlavnom meste Argentíny Buenos Aires pred 85. rokmi - 17. decembra 1936.
Na archívnej snímke zo 14. septembra 2021 pápež František pozdravuje veriacich počas jeho stretnutia s rómskou komunitou na Luníku IX. v Košiciach.
Foto: TASR - Michal Svítok

Významným predstaviteľom ekumenického života na Slovensku, ktorý sa narodil pred 100 rokmi, bol emeritný biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) JÚLIUS FILO st.


Trpký životný osud stihol katolíckeho kňaza, pedagóga, historika a väzňa pre vieru ŠTEFANA ŠMÁLIKA, ktorého v roku 1954 odsúdili za "špionáž pre Vatikán" na 13 rokov väzenia. Kňaz, pedagóg, historik a prekladateľ Štefan Šmálik sa narodil 17. decembra 1908.


Kto by nepoznal kultový muzikál Na skle maľované. Jeho režisérom bol jeden z najvšestrannejších slovenských umelcov 20. storočia - činoherný, filmový, televízny a rozhlasový herec, režisér, scénický výtvarník a pedagóg KAROL L. ZACHAR, ktorý zomrel pred 18 rokmi, 17. decembra 2003.


V muzikáli Na skle maľované si zahral aj ELO ROMANČÍK. Popredný slovenský herec sa narodil pred 99 rokmi, 17. decembra 1922.
Na archívnej snímke z 28. marca 1974 v Bratislave premiéra divadelnej hry "Meridián". Na Malej scéne Divadla P.O. Hviezdoslava v Bratislave uvedú v piatok 29. marca novú slovenskú hru Meridián, ktorej autorom je Ján Solovič. Ústrednou témou je život manželov Benedikovcov, ktorých stvárňujú poprední členovia činohry SND Eva Krížiková a Elo Romančík. Na snímke Eva Krížiková v v úlohe Evy Benedikovej a Michal Dočolomanský v úlohe jej syna Iľju.
Foto: TASR Magda Borodáčová

Jeden z najväčších skladateľov všetkých čias, geniálny nemecký hudobný skladateľ LUDWIG VAN BEETHOVEN sa narodil pred 251 rokmi, 17. decembra 1770, ako deň narodenia sa však uvádza aj 16. december. Jednu zo svojich majstrovských skladieb Sonátu mesačného svitu zložil na Slovensku v obci Dolná Krupá.


Nielen ilustráciami Haškovho Dobrého vojaka Švejka sa preslávil český maliar, ilustrátor, scénický výtvarník, karikaturista a spisovateľ JOSEF LADA. Výnimočný a nezameniteľný umelec sa narodil pred 134 rokmi, 17. decembra 1887.


Legendárny animovaný seriál Simpsonovci má na svojom konte niekoľko rekordov. Tým vari najdôležitejším je míľnik v podobe najdlhšie vysielaného animovaného seriálu v dejinách televízneho vysielania. Prvú časť odvysielali v Spojených štátoch pred 32 rokmi – 17. decembra 1989.


Ženské meno Kornélia, ktorému patrí dnešné meno v kalendári, je odvodené z mena rímskeho rodu "Cornelius", čo v preklade znamená "roh". Nositeľky tohto, na Slovensku málo rozšíreného mena oslovujeme aj Nela, Nelka, Nelinka.