Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Jubilujú spevák Jan Nedvěd i fotografka Zuzana Mináčová

Na archívnej snímke slovenská fotografka Zuzana Mináčová počas otvorenia svojej výstavy "Čo mi komunizmus vzal" v Bratislave 25. októbra 2018. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pred 125 rokmi sa narodil americký spisovateľ, búrlivák FRANCIS SCOTT FITZGERALD, autor známeho románu Veľký Gatsby. Zomrel 21.12.1940.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Český pesničkár Jan Nedvěd prekročil hranice folkového žánru a získal si obrovskú popularitu medzi českými i slovenskými poslucháčmi. Len málokto s gitarou na krku by zaplnil Strahovský štadión. Obľúbený spevák sa dnes 24. septembra dožíva 75 rokov.

Kúsok od nábrežia Dunaja je vybudované Mauzóleum Chatama Sofera, kde odpočíva známy židovský rabín. V Bratislave CHATAM SOFER – vlastným menom Moše Schreiber - pôsobil od roku 1806, je však rodákom z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Na svet prišiel v roku 1762.

Pred 90 rokmi sa v Bratislave narodila fotografka ZUZANA MINÁČOVÁ. Celých 51 rokov bola súčasťou filmového festivalu v Karlových Varoch a pred objektívom jej pózovali hviezdy ako Robert Redford, John Travolta, Michael Douglas, Gina Lollobrigida, Danny de Vito, či Morgan Freeman.

Pred 125 rokmi sa narodil americký spisovateľ, búrlivák FRANCIS SCOTT FITZGERALD, autor známeho románu Veľký Gatsby. Zomrel 21.12.1940.

Český prozaik LADISLAV FUKS by mal dnes 98 rokov. Jeho román Spalovač mrtvol sfilmoval režisér Juraj Herz a hlavného hrdinu bravúrne stvárnil Rudolf Hrušínský.

Spomienka na hrdinu - 24. septembra 1890 sa narodil generál RUDOLF VIEST, veliteľ povstaleckej armády na Slovensku počas Slovenského národného povstania a jediný slovenský generál predvojnového Československa. Nacisti ho zajali a v roku 1945 popravili.

A napokon - dnes uplynulo 58 rokov, odkedy americký Senát ratifikoval dohodu medzi USA, Britániou a Sovietskym zväzom o obmedzení jadrových pokusov. Ich zákaz výrazne prispel k zníženiu radiácie v ovzduší.