Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Jubilujúca speváčka Szabová: Najkrajším obdobím bolo narodenie synov

Na snímke Oľga Szabová pózuje k jej jubilejným 80. narodeninám 28. januára 2022. Foto: TASR - Ivan Kríž

Na oslavu maminho jubilea by chcel Juraj Velčovský pozvať Dušana Grúňa a ďalších známych hudobníkov z obdobia 60. až 70. rokov.

Bratislava 1. februára (TASR) – Legendárna slovenská speváčka Oľga Szabová má 1. februára jubileum 80 rokov a pokiaľ jej to dovolí pandémia, plánuje ho neskôr aj osláviť. Umelkyňa žije skromne a keďže je upútaná na lôžko, stará sa o ňu jej starší syn Juraj. Narodenie svojich synov – Petra a Juraja – považuje za najkrajší okamih svojho života, vyznala sa pre TASR ikona orchestra Juraja Velčovského a manželka jeho zakladateľa.

"Samozrejme, chceli by sme urobiť oslavu, pokiaľ nám to dovolí pandémia. Jurko je na všetko sám. Takže ja sa iba na neho môžem spoliehať a nechať na ňom čo urobí. Ale čo urobí, viem že spraví dobre," povedala pre TASR Oľga Szabová.

Okrem syna Juraja Velčovského mladšieho jej robia spoločnosť v skromnom domčeku v bratislavských Podunajských Biskupiciach dvaja psíkovia-orieškovia a zranená straka, o ktorú sa stará jej starší syn. Dom je vyzdobený plagátmi z čias najväčšej slávy orchestra Juraja Velčovského, s ktorým Oľgu Szabovú spájali nielen umelecké a profesionálne aktivity, ale predovšetkým dlhoročné manželstvo.

"Mama nie je očkovaná po všetkých zdravotných peripetiách, ktoré mala a nevieme ani, či je vhodný kandidát na to, aby vakcinácie mohla absolvovať. Takže kvôli tomu sme teraz dosť izolovaní. Určite oslavu spravíme, ale bude to po termíne. O svoju rodinu sa starám 12 rokov. Žijeme trošku skromnejším životom už päť-šesť rokov," dodal pre TASR speváčkin starší syn Juraj. Okrem neho má Szabová jedinú vnučku po synovi Petrovi - Peťku, ktorú má podľa vlastných slov veľmi rada.

Na snímke plagát Orchestra Juraja Velčovského a Oľgy Szabovej zo 70-tych rokov, spoločne s Dušanom Grúňom, Petrom Vašekom, Sally Salingovou a Ernestom Oláhom 25. januára 2022.
Foto: TASR - Ivan Kríž


Na oslavu maminho jubilea by chcel Juraj Velčovský pozvať Dušana Grúňa a ďalších známych hudobníkov z obdobia 60. až 70. rokov.

Oľga Szabová sa narodila 1. februára 1942 v Bratislave. Naspievala stovky piesní. Autorom väčšiny z nich bol jej manžel, dirigent Juraj Velčovský, ktorý zomrel v decembri 2012. Spevu sa upísala na celý život, hoci pôvodne snívala o tom, že raz bude baletkou a uvažovala aj o štúdiu na obchodnej škole.

V sedemnástich dostala ponuku spievať v Brne, v Orchestri Mirka Foreta, v ktorom hral vtedy aj jej budúci manžel. Vydala sa zaňho ako osemnásťročná. Neskôr si Juraj Velčovský založil vlastný orchester, s ktorým precestovali takmer všetky krajiny vtedy kapitalistickej západnej Európy. Popri Oľge Szabovej v orchestri spievali Sally Selingová, Karol Duchoň a Dušan Grúň. Prvé angažmán dostali vo Švajčiarsku v meste Montreux.

Na obdobie, kedy jeho otec s mamou a celou kapelou ako prví mohli vycestovať zo socialistického Československa do zahraničia, spomína aj speváčkin syn Juraj Velčovský mladší. "To je práve ten vtip, že ja som popri tom celom vyrastal. Ja si pamätám rodinu len z cestovania. My sme nezažili privátny život, že by sme vyrastali v kruhu blízkej rodiny na jednom mieste. Zhruba tri aj pol roka som vyrastal v Škandinávii, v Spolkovej republike Nemecko štyri roky, ďalší rok vo Švajčiarsku a podobne. Potom, keď som sa dostal na Slovensko a oni jazdili ďalej, tak sme žili taký zvláštny život, že sme rodičov videli strašne málo," povedal Juraj Velčovský mladší pre TASR.

Zahraničné angažmány trvali 22 rokov. Oľga Szabová sa pravidelne zúčastňovala na Bratislavskej lýre. Obsadzovala prvé priečky v anketách časopisov. Naspievala okolo 200 piesní len v Slovenskom rozhlase. Vo vydavateľstvách Opus a Supraphon jej vyšlo niekoľko desiatok singlov a v roku 1979 nahrala svoj jediný album. Spievala aj spolu s Orchestrom Karla Vlacha, s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu, vystupovala niekoľkokrát v známej televíznej relácii Televarieté.

Najznámejšie hity boli Mendocino, Oblaky, oblaky a Dávno, tak dávno a ďalšie iné. Aktívne vystupovala Oľga Szabová aj v 90. rokoch 20. storočia, kedy účinkovala už aj so svojím synom Jurajom Velčovským mladším a nahrala svoje hity v modernejších úpravách. Spievala tiež vo vtedy obľúbenej televíznej relácii Repete.

Na snímke raritný plagát Oľgy Szabovej, ktorý je zavesený doteraz v jej dome a zachovali sa pravdepodobne len dva originály 25. januára 2022.
Foto: TASR - Ivan Kríž


"Samozrejme pre mňa ako ženu bolo najkrajšie obdobie narodenie mojich synov. Vždy som bojovala s manželom o to, že zostanem doma a budem vychovávať moje detičky sama. No žiaľ, kapela sa rozbehla takým tempom aj v zahraničí, že nechcel a nemohol ma vylúčiť. Takže toho domáceho šťastíčka som si veľa neužila. Syn Jurko je teraz moje všetko a nielen teraz. Keď už mal zhruba 15-16 rokov, chodili sme dvaja do mesta. Chodili sme nakupovať, prechádzať sa a často Jurko počul, že má starú frajerku a ja som zase počula, že mám mladého frajera. Až tak ďaleko si nás ľudia všímali. Teraz je Jurko moja druhá pravá ruka. Stará sa o mňa príkladne," prezradila TASR Oľga Szabová.

V orchestri Juraja Velčovského pôsobilo viacero známych hudobníkov. V tomto roku by oslávil 19. júla svoje nedožité 80. narodeniny jeden z kľúčových hudobníkov orchestra – klavirista Ernest Oláh. Rodák z Lučenca, od ktorého smrti uplynie 24. decembra tento rok 20 rokov, bol pokladaný za jedného z najlepších džezových klaviristov sveta a označovali ho za slovenskú obdobu kanadskej ikony Oscara Petersona. S orchestrom Velčovského hrával cez 20 rokov. Oláh spoločne so Szabovou a Velčovským doprevádzali napr. koncertný program známej francúzsko-americkej herečky, speváčky a tanečníčky Josephine Baker.

Oľga Szabová síce dosiahla úspechy na hudobnej scéne, no v rodinnom živote ju sprevádzali viaceré tragédie. Mala 21 rokov, keď sa jej otec zabil v aute, ktoré mu kúpila. V roku 2001 dostal jej mladší syn Peter v spánku mozgovú príhodu. Zomrel v roku 2011, keď bol dlhé roky v kóme. Rok po jeho úmrtí nasledovala smrť manžela.

Súčasným speváčkam nechce Oľga Szabová nič odporúčať, bolo by to podľa nej ťažké. "Skromnosť rozhodne vyhráva nad kadejakými ramenami a presviedčaní, že som najlepší. Skromnosť ich po čase dovedie do cieľa," dodala speváčka a jubilantka Oľga Szabová.