Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Režisér Zdeněk Troška jubiluje, oslávi 70 rokov

Zdeněk Troška, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Do povedomia divákov sa dostal komédiou z prostredia základnej školy Bota jménem Melichar (1983).

Hoštice/Bratislava 18. mája (TASR) - Trilógia letných komédií Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika prilákala do kín i k televíznym obrazovkám generácie českých a slovenských divákov. Nemenej úspešná bola aj ďalšia jeho komediálna trilógia Kameňák 1, 2 a 3. Všetkým svojim fanúšikom Zdeněk Troška aktuálne odkazuje: "Hlavne s humorom, priatelia milí, majte sa a hlavne, smejte sa!"

Český režisér a scenárista Zdeněk Troška oslávi vo štvrtok 18. mája 70 rokov. Ako uviedol pre TASR, z 25 filmov, ktoré nakrútil, si najviac cení historický film Andělská tvář, pri ktorom podal, podľa vlastných slov, svoj najlepší režisérsky výkon. Za divácky najúspešnejšiu považuje zase spomínanú trilógiu Slunce, seno ...

"Musím povedať, že som prežil krásny život. Otec aj maminka boli z rovnakej obce. Takže tam bolo otcovo a matkino príbuzenstvo. Teda jedna veľká rodina. Školu som miloval - 19 rokov, čo som do nej chodil, som sedel v prvej lavici. Nenávidel som matematiku, fyziku, chémiu a geometriu," prezradil TASR jubilant.

Zdeněk Troška sa narodil 18. mája 1953 v juhočeskej obci Hoštice, ktorú preslávil vo svojich filmoch. Strednú školu, vrátane maturity, absolvoval na Camotovom lýceu vo francúzskom Dijone. V roku 1978 ukončil pražskú Filmovú a televíznu fakultu (FAMU), odbor filmová a televízna réžia.

"Ako mladý dobrodruh som odišiel na trojročné štúdium do Francúzska. Potom som bol prijatý na FAMU v Prahe. Jednoducho čistá radosť, pretože tam matematika, fyzika, chémia a geometria neboli," uviedol Troška so svojim typickým humorom.

Filmovým debutom Trošku bol rozprávkový film Jak rodí chlap (1979). Ako pomocný režisér sa podieľal na filme režisérky Věry Plívové-Šimkové Krakonoš a lyžníci (1980). Ďalej to bola spolupráca so Zdeňkom Podskalským na komédii Křtiny (1981), či na filme Revue na zakázku (1982).

"Mojim vzorom bol režisér Václav Krška, ktorý robil poetické filmy ako Strieborný vietor, Mesiac nad riekou, Legenda o láske. Potom to bol režisér Martin Frič – jeho komédie Počestné paní pardubické, Kristián, Nebe a dudy. To sú už dnes legendy. A režiér Karel Kachyňa. Keby nenatočil nič iné len Kráľa Šumavy, tak je to veľký režisér. Je to nádherný film a nedám naňho dopustiť," povedal režisér.

Do povedomia divákov sa dostal komédiou z prostredia základnej školy Bota jménem Melichar (1983). V tom istom roku natočil prvý diel mimoriadne úspešnej trilógie komédií Slunce, seno, jahody (1983). Ďalej možno spomenúť rozprávku O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987) a pokračovanie komédie Slunce, seno a pár facek (1989). Trilógiu zavŕšil v roku 1991 komédiou Slunce, seno, erotika.

Nasledujúce roky patrili rozprávkam. V roku 1994 natočil Zdeněk Troška Princeznu ze mlejna, Z pekla štěstí (1999), Princezna ze mlejna 2 (2000), Z pekla štěští 2 (2001) a v roku 2002 to bol film Andělská tvář. Ku komédiám sa režisér vrátil ďalšou úspešnou trilógiou, tentoraz inšpirovanou českým ľudovým humorom a vtipmi Kameňák 1, 2 a 3 (2003, 2004, 2005).

Po trojročnej odmlke režisér priniesol na plátna opäť rozprávku Nejkrásnější hádanka (2008). Nasledovali komédie Bez předsudků (2009) a Doktor od jazera Hrochů (2010), ktorú o rok neskôr vystriedala opäť rozprávka Čertova nevěsta (2011). Dosiaľ poslednú komediálnu trilógiu natočil v rokoch 2013 až 2015 pod názvom Babovřesky 1, 2 a 3. Komédia vznikla na námet jeho slovenského fanúšika Luboša Draganovského.

Zatiaľ posledné tri Troškove filmy boli opäť rozprávky - Strašidla (2016), Čertoviny (2019) a Zakleté pírko (2019).

Popri filmovej tvorbe sa režisér venoval aj divadlu. S úspechom sa stretli jeho réžie Verdiho Dona Carlosa (Smetanovo divadlo, 1989) a Dvořákovej Rusalky na Křižíkovej fontáne na pražskom Výstavisku (1995 – 1999). V roku 1998 mal v Divadle J. K. Tyla v Plzni premiéru jeho balet Čertoviny na hudbu Petra Maláska. Úspešný bol aj muzikál Hamlet v pražskom Divadle Kalich.

V Štátnej opere Praha režíroval Bizetovu Carmen (2004) a Dvořákovu Rusalku (2005). V Štátnom divadle Košice naštudoval Dvořákovu Rusalku (2006) a Gounodovho Fausta (2007). V Juhočeskom divadle v Českých Budějoviciach zase režíroval Weberovho Čarostrelca (2009).

Za najväčší úspech vo svojej kariére považuje jubilujúci režisér to, že natočil niekoľko filmov, ktoré ľudia milujú, poznajú ich naspamäť a tešia sa z nich. "To je ten Oscar alebo Český lev. Žiadna cena, ktorá je vymyslená pár ľuďmi, to nezachráni," povedal.

Zdeněk Troška je jedným z najpopulárnejších a komerčne najúspešnejších režisérov českého filmu. Jeho filmy získali mnoho ocenení a predali sa do viac ako 30 krajín.

Ako prezradil, aktuálne je už na dôchodku. "Žiadne tajomstvo to nie je. Na ničom nepracujem. Robil som to, čo ma bavilo a tešilo. A naraz je koniec, odišiel som do dôchodku. Len sa flákam ako spokojný dôchodca. Čítam, jem, spím a tlstnem. Krásny stav môjho bytia. A aby to bolo úplné, nechal som si opraviť hrobku - máme dve. Nie sme žiadni troškári, takže viem, do čoho pôjdem," dodal pre TASR s príznačným humorom režisér Zdeněk Troška.







Zdroje: www.zdenektroska.cz, www.narodni-divadlo.cz