Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Autor kancionála Cithara sanctorum Tranovský sa narodil pred 430 rokmi

Ilustračná snímka Foto: TASR - Kristína Mayerová

Tranovského dielo Cithara sanctorum, sa stalo prvým evanjelický kancionálom respektíve spevníkom evanjelickej cirkvi na Slovensku.

Tešín/Bratislava 27. marca (TASR) - Juraja Tranovského, autora, vydavateľa a zostavovateľa prvého evanjelického kancionála Cithara sanctorum z roku 1636, považovalo evanjelické prostredie za slovanského Martina Luthera. Od narodenia Juraja Tranoského, evanjelického farára, spisovateľa, básnika, významného predstaviteľa slovenskej barokovej literatúry, uplynie v nedeľu 27. marca 430 rokov.

Juraj Tranovský sa narodil 27. marca 1592 (ako deň narodenia sa uvádza aj 9. apríl) v Tešíne v poľsko - českej evanjelickej remeselníckej rodine. Vzdelanie nadobudol nielen v rodnom meste, ale študoval aj v Gubene, Kolbergu, Wittenbergu a v Prahe. Ako učiteľ pôsobil na pražskom gymnáziu pri chráme sv. Mikuláša. V roku 1616 sa stal evanjelickým kňazom vo Valašskom Meziříčí.

Po bitke na Bielej Hore v roku 1620 bol ako predstaviteľ protestantizmu prenasledovaný a väznený. Po prepustený z väzenia zažil ďalšie utrpenie. Vypukol totiž mor, ktorý znamenal smrť pre takmer 2000 členov jeho evanjelického zboru a sám Tranovský pochoval dcéru Máriu a jednoročného syna Eliáša. Napokon opustil územie Moravy a usadil v mete Bielsko.

V roku 1629 sa presťahoval na územie dnešného Slovenska, najskôr pôsobil ako kňaz v Oravskom Podzámku a od roku 1932 v Liptovskom Mikuláši. Práve v meste pod Tatrami napísal, zostavil a vydal svoje najvýznamnejšie diela: evanjelický kancionál utrakvistických, bratrských i jeho vlastných nábožných piesní - Cithara sanctorum (Citara svätých, 1636) a knihu modlitieb Phiala odoramentorum (Fialka vôní, 1636).

Tranovského dielo Cithara sanctorum, sa stalo prvým evanjelický kancionálom respektíve spevníkom evanjelickej cirkvi na Slovensku. Prvé vydanie obsahovalo text a nápev 412 piesní, z ktorých vyše 150 zložil sám Juraj Tranovský. Toto vydanie bolo prvým notovaným spevníkom vydanom na území dnešného Slovenska. Cithara bola napísaná v biblickej češtine. Niektoré texty v neskorších vydaniach boli poslovenčené a posledné vydanie z roku 1971 obsahovalo i slovenské piesne. Celkove sa toto dielo, známe aj pod názvom Tranoscius, dočkalo viac ako 200 vydaní.

Juraj Tranovský zomrel 29. mája 1637 v Liptovskom Mikuláši, kde je aj pochovaný. O jeho živote a diele sa nakrútili tiež dokumentárne filmy ako napríklad Rieky tečú na mieste (2002) či Juraj Tranovský (2016).