Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

V utorok jubilujú Daniela Kolářová či Stephen King

Stephen King, archívna snímka. Foto: TASR/AP

21. september je tiež deň, kedy oslavuje 71 rokov americký herec Bill Murray.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Mnohí si pamätajú zo školských chodieb obraz dvoch žien s hrabľami v rukách, ako kráčajú po hornatej slovenskej zemi. Dnes – 21. septembra – je už 133 rokov, odkedy sa narodil autor tohto známeho diela MARTIN BENKA, zakladateľ moderného slovenského výtvarného prejavu.

Pred 87 rokmi sa narodil kanadský básnik, spisovateľ a spevák s podmanivým hlbokým hlasom LEONARD COHEN. Jeho hity Suzanne či Hallelujah sú nezabudnuteľné.

DANIELA KOLÁŘOVÁ zažiarila ako mladá herečka spolu s Jaromírom Hanzlíkom v romantickej komédii Léto s kovbojem, bola tiež napríklad filmovou manželkou Zdeňka Svěráka vo filmoch Na samotě u lesa či Vratné lahve. Nakrúcanie a divadelný svet vymenila po Novembri ´89 za politiku, no našťastie len na chvíľu. Obľúbená česká herečka sa 21. septembra dožíva 75 rokov.

Milovníkov drsnejších filmov zaujme, že sa 21. septembra 1957 narodil americký režisér, scenárista a producent ETHAN COEN. Z ich spoločnej dielne s bratom Joelom vzišli snímky ako Big Lebowski, či Táto krajina nie je pre starých.

21. september je tiež deň, kedy oslavuje 71 rokov americký herec BILL MURRAY.

Len o tri roky starší je majster hororového žánru STEPHEN KING, autor viac než 40 románov, z ktorých väčšina sa stala bestsellermi.

Kto si pamätá na November ´89, určite si spomenie na moderátora prvých mítingov v Prahe – katolícky kňaz, súčasný pražský pomocný biskup, signatár a hovorca Charty 77 VÁCLAV MALÝ sa dnes dožíva 71 rokov.

A niečo z novodobej histórie – 21. septembra pred piatimi rokmi sa Slovensko pripojilo k záväzku znižovať emisie skleníkových plynov a bojovať proti dopadom klimatickej zmeny. Poslanci parlamentu ratifikovali Parížsku klimatickú dohodu.